IFA 2015 zit er op. Tijdens de IFA hebben we een week lang in Berlijn gebivakkeerd om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wearables te bekijken. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene ontwikkelingen

Hoewel de wearables-markt nog vrij klein te noemen is denkt onderzoeksbureau IDC dat we straks allemaal wel één of andere wearable zullen dragen. IDC verwacht namelijk een groei van maar liefst 173 procent en zegt dat producenten tegen het einde van 2015 meer dan 72 miljoen wearables zullen hebben verscheept. Ter vergelijking: over heel 2014 zijn er 26,4 miljoen wearables-items, zoals smartwatches en fitnesstrackers, verscheept. IFA 2015 heeft, zoals we dachten, de eerste glimp van die aankomende groei laten zien.

En met 'glimp' bedoelen we met name de smartwatches die zijn aangekondigd en die we hebben kunnen uitproberen tijdens de beurs. Over het algemeen geldt dat de meeste aangekondigde smartwatches er meer dan prima uitzien en ook lekker om de pols zitten, maar we hebben ook een slim horloge voorbij zien komen waarvan we eerst het idee hadden dat er snoepjes verborgen zaten onder de motorkap, in plaats van indrukwekkende specificaties. Dan hebben we het over de smartwatch van Alcatel, de Go Play, met zijn plastic uiterlijk.

Samsung

Zoals verwacht heeft Samsung dan eindelijk de Gear S2-smartwatch uit de doeken gedaan, die niet op Android Wear van Google, maar op het besturingssysteem Tizen van Samsung draait. Dat systeem wil Samsung gebruiken als hét Internet of Things-platform voor zijn eigen smart-producten, dus het is niet vreemd dat het bedrijf kiest voor zijn eigen OS voor een belangrijk product als dit. Gelukkig ben je dit keer, in tegenstelling tot eerdere smartwatches van Samsung, wel in staat om het slimme horloge te koppelen aan alle Android-smartphones en -tablets.

Samsung Gear S2-1

Het is vooralsnog niet bevestigd, maar een Samsung-medewerker heeft tijdens de beursdagen laten vallen dat iOS-ondersteuning mogelijk onderweg is voor de Samsung Gear S2. Dat zou goed nieuws zijn voor de markt, aangezien Apple dan eindelijk meer concurrentie krijgt. Vlak voor de IFA werd namelijk ook aangekondigd dat Android Wear voortaan met iOS werkt en de Huawei Watch, daarover later meer, is één van de eerste smartwatches die gekoppeld kan worden aan het mobiele besturingssysteem van Apple, op iPhone en iPad.

Daarnaast hebben we ook ruim te tijd gekregen om flink te spelen met de aankomende Samsung Gear S2-smartwatch. Onze Sam liet eerder deze week nog op Twitter weten dat hij die roterende bezel, waarmee je door het menu kan navigeren, mist om elke smartwatch die hij draagt. En hij draagt momenteel een... De Samsung Gear S2 verschijnt in oktober in Nederland en zou tenminste 349 euro gaan kosten. Wil je gaan voor het Samsung Gear S2 Classic-model, dan kost je dat vijftig euro extra en kom je uit op een bedrag van 399 euro.

Huawei

... Huawei Watch, daar hebben we hem. Aanvankelijk was dit één van de smartwatches waar ik persoonlijk het meeste naar uitkeek, voornamelijk vanwege het design van het polsapparaat. En na hem zelf even gedragen te hebben kan ik niet anders stellen dan dat de Huawei Watch niet tegenvalt. Op een later moment zal Sam een review-artikel schrijven over zijn ervaringen met de Huawei Watch, die vanaf 23 september verkrijgbaar is in Nederland, voor een verwachte adviesprijs vanaf 399 euro.

De Huawei Watch is voorzien van een 1,4 inch Amoled-touchscreen, omhuld in krasbestendig saffierglas, met een resolutie van 400 bij 400 pixels. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 286 pixels per inch, inclusief een hoog contrast van 10.000:1. Wanneer je de smartwatch van plan bent aan te schaffen, dan kun je dus nog kiezen uit verschillende bandjes, maar daardoor kan de prijs wel iets hoger uitvallen dan de vermelde 399 euro. Het horloge heeft zelf een diameter van 42 millimeter en is in drie versies te verkrijgen.

Motorola

Uiteraard pakte Motorola ook flink uit met de nieuwe modellen van de Moto 360 (2015, 2nd Gen). Het is altijd even verwarrend wanneer fabrikanten dezelfde namen gebruiken voor gelijksoortige producten of producten die elkaar opvolgen, maar in principe, wanneer we het nu over de Moto 360 hebben, dan hebben we het over de versies van de tweede generatie die dit jaar op de markt verschijnen. De versies voor mannen en vrouwen moeten over enkele weken uitkomen voor 300 euro, terwijl over de Sport-versie nog niets is bekendgemaakt.

Moto 360 2015-1

Naast de Snapdragon 400, die geklokt is op 1,2GHz, is er ook 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan intern geheugen aanwezig. Het 42 mm-model heeft een scherm van 1,37 inch en een resolutie van 360 bij 325 pixels. Het grote model krijgt een scherm van 1,56 inch, met dezelfde resolutie als op het kleinere model. We hebben de slimme horloges naast elkaar gehouden tijdens onze hands-on en konden eigenlijk geen noemenswaardig verschil opmerken tussen de modellen, waardoor dezelfde resolutie voor de verschillende varianten eigenlijk geen probleem vormt.

Asus

Daarnaast heeft Asus ons ook even de mogelijkheid gegund om aan de slag te gaan met de Asus ZenWatch 2. Uiteraard is dit de opvolger van de eerste Asus ZenWatch, die een flinke inspiratiebron was voor zijn jongere broertje. Geheel nieuw is de metalen kroon, waarmee het nog eenvoudiger wordt om de ZenWatch te bedienen. De ZenWatch 2 zou daarmee niet alleen verfijnder moeten aanvoelen, maar ook de grens tusssen smartwatch en traditionele horloges moeten vervagen. Ook kun je deze smartwatch koppelen aan iOS.

De ZenWatch 2 wordt van stroom voorzien met een magnetische oplader, welke in staat is om het horloge in 36 minuten voor de helft op te laden. In Nederland zal de ZenWatch 2 (49 bij 41 mm), inclusief lederen band, vanaf halverwege oktober te koop zijn, voor een adviesprijs van 169 euro. De kleinere variant (45 bij 37 mm) volgt later dit jaar, eveneens met lederen band, voor een adviesprijs van 169 euro. De ZenWatch 2 zal exclusief verkrijgbaar zijn bij een aantal populaire webshops en multimediawinkels, evenals de Asus-website.

Asus Zenwatch -3

In ons uitgebreide hands-on-artikel kun je lezen over onze eerste ervaringen met de Asus ZenWatch 2, een smartwatch die tot nu toe weinig redenen geeft om te klagen. Het lijkt erop dat het uitkiezen van je Android Wear-smartwatch vooral neerkomt op het design van het horloge in kwestie, aangezien de meeste slimme horloges identieke specs hebben, maar er allemaal verschillend uitzien. Ook het feit dat Android Wear op alle horloges gelijk is wil niet helpen in de onderscheiding, dus komt het neer op het uiterlijk.

Tenslotte...

En dat laatste is eigenlijk de indruk die IFA 2015 heeft achtergelaten. Op het gebied van Android Wear-smartwatches kunnen we eigenlijk vrijwel identieke slimme horloges verwachten qua software, specs en functionaliteit. Natuurlijk zal er hier en daar een functie of mogelijkheid zijn die een concurrerende smartwatch niet heeft, maar je moet daarvoor goed zoeken. Samsung maakte vooral indruk vanwege Tizen, omdat het een andere ervaring aanbiedt, terwijl Huawei voor mij de beste ervaring bracht op het gebied van design.

LG Urbane Luxe

Uiteraard waren er ook nog een sloot aan andere fabrikanten aanwezig, zoals LG. Die fabrikant had enkele LG G Watch Urbanes meegenomen naar de beurs en hoewel die smartwatch al in een aantal landen is uitgebracht - hier in Nederland is hij al sinds 8 mei te koop - was het polsapparaatje toch enorm populair en moesten we ons door de menigte werken om gewoon de rest van de stand te kunnen bekijken. De LG G Watch Urbane beschikt over een Snapdragon 400-processor, 512MB aan werkgeheugen en maar liefst 4GB aan intern geheugen.

Helaas had LG zijn luxueuze LG G Watch Urbane Luxe niet meegebracht. Dit nieuwe model is bekleed met 23-karaats goud en heeft een mooier bandje, en gaat maar liefst 1200 dollar (bijna 1100 euro) kosten. Aangezien de verwachting is dat LG deze smartwatch niet buiten de Verenigde Staten gaat uitbrengen, is het eigenlijk niet vreemd dat het horloge niet werd tentoongesteld. Overigens toonde TomTom ook officieel zijn smartwatch, of beter gezegd, de fitness wearable, genaamd de TomTom Spark, speciaal voor onder meer fietsers.

En dan nog: virtual reality

Naast smartwatches stond de IFA ook lichtelijk in het teken van virtual reality-brillen. Op meerdere plekken op de beurs kon je aan de slag met de verschillende brillen, waaronder de OSVR-bril van Razer, HTC Vive van HTC en Valve en Sony's Project Morpeus. Er werd nog niet zoveel aandacht aan gegeven als we van tevoren dachten, maar op de beurs was er gelegenheid genoeg om kennis te maken met virtual reality, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Later deze week lees je over onze ervaring met de OSVR-bril van Razer.

Verslag IFA 2015

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2015 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2015 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema en tablets. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl en TabletsMagazine.nl.