De IFA 2015-beurs staat om de hoek en dat betekent altijd één ding: er komt een sloot aan nieuwe apparaten voorbij tussen 4 en 9 september. De persdagen van de beurs zijn op 2 en 3 september, waardoor dat traditioneel gezien de twee drukste dagen van het evenement zijn. Van een aantal bedrijven weten we (mogelijk) al wat we kunnen verwachten, terwijl sommige producenten liever geheimhouden waar ze op dit moment aan werken, zodat ze ons kunnen verrassen met hun aankondigingen tussen 2 en 9 september.

Algemene trend IFA 2015

De wearables-markt is op dit moment nog vrij klein te noemen, maar onderzoeksbureau IDC denkt dat we straks allemaal wel één of andere wearable zullen dragen. IDC verwacht namelijk een groei van maar liefst 173 procent en zegt dat producenten tegen het einde van 2015 meer dan 72 miljoen wearables zullen hebben verscheept. Ter vergelijking: over heel 2014 zijn er 26,4 miljoen wearables items, zoals smartwatches en fitnesstrackers, verscheept. IFA 2015 zal mogelijk de eerste glimp van die aankomende groei aan aantonen.

Die groei zal met name komen door de groeiende populariteit van de smartwatch en de fitnesstracker. Eerder dit jaar lanceerde Apple bijvoorbeeld de langverwachte Apple Watch, maar dat slimme horloge is nog niet wereldwijd verkrijgbaar. Ondertussen blijft Google werken aan Android Wear – een platform voor smartwatches van meerdere fabrikanten. Een platform dat momenteel moeite heeft om te groeien, omdat één van de grootste fabrikanten van dit moment, Samsung, voor zijn eigen Tizen OS lijkt te kiezen.

Samsung

Laten we dan maar weten beginnen met Samsung. De fabrikant komt de laatste tijd veel in het nieuws door de onlangs vrijgegeven teaser van de circulaire smartwatch Samsung Gear S2. We weten inmiddels dat de Zuid-Koreaanse fabrikant het slimme horloge op 3 september officieel zal aankondigen. Officiële specs zijn nog niet naar buiten gebracht, maar de verwachting is dat het apparaat een resolutie krijgt van 360 bij 360 pixels, terwijl we onder de motorkap een Exynos 3472-chipset kunnen gaan tegenkomen.

Gear S2

Verder is het momenteel gokken wat we kunnen verwachten van het interne en werkgeheugen, maar aangezien we hier te maken hebben met een behoorlijke premium smartwatch, waar gebruikers mogelijk middels de rand om het display door de menu's kunnen navigeren, twijfelen we er niet aan dat het behoorlijke componenten zullen zijn. Ondertussen werkt Samsung nog aan een nieuwe Gear VR, voor de nieuwste phablets, en zou het bedrijf werken aan een smartphone die geënt is op virtual reality. We wachten af...

LG

Hoewel een resolutie van 360 bij 360 pixels voor een smartwatch met een rond scherm al behoorlijk goed lijkt, gaat het gerucht inmiddels ook rond dat LG daar nog even overheen wil gaan met de volgende smartwatch, die wordt voorzien van een hogere resolutie: 480 bij 480 pixels. Dat zou de hoogste schermresolutie op een Android Wear-smartwatch zijn tot op heden. Mogelijk wordt dat eveneens circulaire display niet groter dan 1,3 inch, waardoor je een indrukwekkende pixeldichtheid overhoudt van 340 tot 400ppi.

Verder heeft LG een aantal weken geleden een nieuwe merknaam met betrekking tot de LG Watch Urbane geregistreerd, namelijk LG Watch Urbane Luxe. Hoewel het bedrijf al een behoorlijke luxueuze smartwatch in de vorm van de LG Watch Urbane heeft, weerhoudt het de fabrikant er natuurlijk niet van met een nog luxer model op de proppen te komen. Helaas heeft LG geen plannen bekendgemaakt met betrekking tot de bovenstaande twee slimme horloges, dus kan het ons mogelijk nog verrassen tijdens IFA 2015.

Motorola

Een minder grote verrassing zal de aankondiging van de Motorola Moto 360-opvolger zijn. Onlangs dook die smartwatch ineens op in het wild, waardoor de geruchten over het apparaat ineens veel hardnekkiger werden. Ook zijn we die smartwatch, die voor het eerst gespot werd in mei, al mogelijk eerder tegengekomen bij de FCC. Eerder deze maand kwam zelfs al naar buiten dat die Moto 360 2 (bij gebrek aan een betere naam) hetzelfde design krijgt, namelijk die van een platte band. De aankondiging lijkt aanstaande.

Moto-360-2

Verder lijkt Motorola geen plannen te hebben op het gebied van wearables. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de producent zich wil concentreren op de twee nieuwe smartphones die het in september wil lanceren (in Nederland). Dat betekent echter niet dat Motorola nog met een verrassing kan komen, aangezien het ene bedrijf zijn geheimen beter kan bewaren dan het andere bedrijf.

TomTom

Een naam die wij ook niet hadden verwacht om te noemen is TomTom, bekend van de navigatiesystemen in auto's. Het bedrijf heeft laten weten een perspresentatie te zullen houden tijdens IFA 2015, maar heeft nog niet laten doorschemeren wat het zal presenteren. TomTom werkt inmiddels ook op andere apparaten dan alleen in de auto en de mogelijkheid bestaat dat het bedrijf iets wil doen in de categorie 'sport', waardoor een aankondiging van een wearable heel waarschijnlijk lijkt. Het zou in elk geval een verrassing zijn tijdens de beurs.

Huawei en Asus

Van zowel Huawei als Asus weten we inmiddels zeker dat de bedrijven werken aan eigen smartwatches, omdat ze die in het verleden al hebben aangekondigd: de Huawei Watch werd tijdens MWC 2015 uit de doeken gedaan, terwijl de Asus ZenWatch 2 later dit jaar naar buiten is gebracht. Ook zou Asus nog werken aan een andere smartwatch, die de fabrikant eind vorige week nog aan het licht bracht. Afgaande op de meegeleverde foto, is wel duidelijk dat we te maken krijgen met een metalen smartwatch met een rond scherm.

huawei-watch-groot

Tenslotte...

Tijdens de IFA 2015 zal Google moeten laten zien wat Android Wear precies in huis heeft en hoe het zich staande kan houden tegenover Apple, die nog maar drie maanden actief is op de smartwatch-markt. Ondanks Samsungs jarenlange voorsprong, is Apple op dit moment de leider als het om verkochte slimme horloges gaat, aangezien driekwart van de markt in het tweede kwartaal van 2015 werd opgeslokt wordt door de Apple Watch. Mogelijk horen we daarom meer van Google en de samenwerking met Tag Heuer.

Dan hebben we het nog niet eens over fitnesstrackers en virtual en augmented reality-brillen gehad. Daarover zijn echter nog geen plannen bekendgemaakt, maar het zou niet vreemd zijn wanneer zowel Sony als Microsoft respectievelijk Project Morpheus en de HoloLens tentoonstellen op de beurs. Ook zal Fitbit aanwezig zijn met zijn nieuwste producten en zullen we ongetwijfeld nog een hoop andere fitnesstrackers tegenkomen op de beursvloer. Het belooft in elk geval een interessante beurs te worden, vol aankondigingen.

hololens

Verslag IFA 2015

Wearables Magazine is vanaf woensdag 2 september aanwezig in Berlijn en doet verslag van alle aankondigingen. Wil je al het nieuws op de voet volgen, dan kun je terecht in ons IFA 2015 archief. Ook kun je ons volgen op Twitter, waar we foto’s en korte nieuwtjes zullen delen. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl en voor alle ontwikkelingen op het gebied van tablets en phablets kun je terecht op TabletsMagazine.nl.