IFA 2016 zit er op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om onder meer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wearables te bekijken. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2016

Als de IFA iets heeft laten zien dit jaar, dan is het dat de consument nog niet klaar is voor (of nog niet weet wat het aanmoet met) smartwatches. We hadden er zelf misschien ook niet heel veel van verwacht, maar het aanbod was toch wel erg mager. Analoge smartwatch (of reguliere horloges met slimme elementen) lijken dan wel hoge ogen te gooien, aangezien we er daar een groter aantal van hebben gezien. Wat dit mogelijk laat zien is dat de consument liever een analoge horloge met slimme elementen heeft dan een volledig digitale versie.

Asus en Samsung

Desondanks lieten Asus en Samsung tijdens IFA 2016 wel als eerste hun nieuwste producten op het gebied van wearables zien. Asus presenteerde de Asus ZenWatch 3, terwijl Samsung de Gear S3 (in twee versies) aan het publiek liet zien. Van beide smartwatches hebben we ook een hands-on geschreven, omdat we er even mee mochten spelen na de perspresentaties. De hands-on van de Samsung Gear S3 vind je hier en voor de hands-on van de Asus ZenWatch 3 mag je hier klikken. Beide slimme horloges laten een positieve indruk achter.

asus-zenwatch-3-groot-2

Die positieve indruk heeft vooral te maken met de algemene trend op het gebied van smartwatches en slimmere analoge horloges. Zowel de nieuwste smartwatches als die analoge horloges zien eruit (of lijken sterk op) een normaal horloge, wat ons in elk geval erg aanspreekt. De oudere smartwatches - hoe mooi of functioneel ze ook zijn - kunnen soms nog wel eens een hoog speelgoedgehalte hebben als het aankomt op design en zowel de ZenWatch 3 van Asus als de Gear S3 van Samsung vertonen die designelementen gelukkig helemaal niet.

Corning

Tussen de aankondigen van de twee grootste nieuwe smartwatches door, kwam Corning, maker van Gorilla Glass, ook nog even in het nieuws. Dat bedrijf heeft namelijk Gorilla Glass SR+ aangekondigd, dat speciaal voor smartwatches en andere wearables met schermen is ontworpen. Het glas is krasbestendig en vooral voor smartwatches is dat erg handig. Je draagt dat apparaat immers elke dag om je pols en hem ergens tegenstoten is zo gebeurd. Wil je meer lezen over de aankondiging van Corning, dan kun je terecht in ons nieuwsbericht.

samsung-gear-s3-smartwatch-2

Garmin, Withings, Misfit en Fossil

Garmin, Withings, Misfit en Fossil waren ook allemaal aanwezig op IFA 2016 in Berlijn. Die fabrikanten hebben met z'n vieren een stortvloed aan nieuwe en bestaande producten (in een nieuw jasje) meegenomen. Dat laat toch wel zien dat mensen gek zijn op fitnesstrackers en smartwatches die wellicht iets minder slim, maar er wel veel beter uitzien, zijn. Voor de berichtgeving rondom de producten van Garmin klik je hier. Verder vind je alle producten van Withings, Misfit en Fossil door op de naam van de fabrikanten te klikken.

Alcatel

Alcatel verdient dit jaar zijn eigen kopje met het groot aantal producten dat het bedrijf heeft meegenomen. Het blijft ook niet bij één categorie, aangezien Alcatel wat voor iedereen op het gebied van wearables heeft meegenomen. Zo kwamen er onder andere producten voor virtual reality voorbij, zoals een draadloze vr-headset, en lanceert de fabrikant een complete reeks nieuwe wearables onder de naam Move. Je vindt daar onder meer een smartwatch terug, evenals een fitnesstracker en nog twee andere producten.

Alcatel Move 1

Virtual reality

Alcatel was niet de enige die op het gebied van virtual reality-wearables een aankondiging deed. Ook Qualcomm was aanwezig en kondigde een vr-bril aan die als basis kan dienen voor andere vr-brillenmakers. De vr-bril die Qualcomm heeft ontworpen, is een volledig zelfstandig werkend apparaat en beschikt over de Snapdragon VR820. Dat cijfer kennen we van de Qualcomm Snapdragon 820-chip, een high-end processor die in vele smartphones en -tablets te vinden is. Deze chip drijft ook de VR-bril aan. Eind dit jaar verschijnt het apparaat.

TomTom

TomTom kon niet achterblijven op de elektronicabeurs IFA en heeft er dan ook voor gekozen om flink uit te pakken. Het bedrijf, dat we vooral kennen van navigatiesystemen, heeft één nieuwe fitnesstracker aangekondigd en twee nieuwe versies voor zijn al reeds bestaande sporthorloges. We hebben de Spark 3 en de Runner 3 zien verschijnen. Ook komt er een horloge voor bergwandelaars op de markt. TomTom zal alle aangekondigde wearables vanaf oktober te koop aanbieden. Meer info over prijzen en beschikbaarheid vind je hier.

TomTom Adventurer

Verslag IFA 2016

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2016 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2016 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van tablets, home cinema en smart home. Hiervoor kun je terecht op SmarthomeMagazine.nl, HomecinemaMagazine.nl, en TabletsMagazine.nl.