De Toshiba Canvio AeroMobile combineert een SSD, router, SD-kaartlezer en een batterij in één prettig en functioneel pakket. Zeker wanneer je veel foto's en documenten moet uitwisselen zonder goede WiFi-verbinding; dan komt dit apparaat goed van pas.

IFA Techtas: Toshiba Canvio AeroMobile

Het idee om een draagbare externe schijf te combineren met een WiFi-hotspot is niet nieuw. Samsung, Seagate en meer gingen Toshiba al vooraf, maar geen van die fabrikanten maakten gebruik van een veel snellere SSD-schijf. Toegegeven, een SSD-schijf kan misschien niet veel ruimte voor weinig geld aanbieden, maar maakt dit helemaal goed door de snelheid waarmee je bestanden kopieert. Dat betekent dat we het deze dagen moeten doen met 128GB aan ruimte, tegenover de 500GB- of 1TB-varianten die beschikbaar zijn.

 

toshiba-canvio-aero-mobile-ifa-3

Ondanks het gebrek aan een overvloed aan ruimte, hebben we ons prima weten te redden met dit handige apparaatje. Niet alleen konden we er allemaal, middels een meegeleverde kabel en via onze computers, onze bestanden en foto's opzetten die voor ons drieën te allen tijde bereikbaar moesten zijn, door het downloaden van de beschikbare applicatie voor Android en iOS konden we er ook altijd bij wanneer we maar wilden, rechtstreeks van onze smartphones en tablets die we meedragen in de drukke hallen van de IFA.

Naast de fijne snelheid waarmee je bestanden kopieert, is het gewicht van een dergelijk apparaat ook erg belangrijk. We slepen immers al genoeg mee, maar van de Toshiba Canvio AeroMobile hadden we geen last. Ter vergelijking: hij is ongeveer net zo groot als een iPhone 5, waardoor hij prima in je zak past, zonder dat-ie gaat irriteren. Ook kun je hem vrijwel altijd nog wel in je tas kwijt, omdat het apparaat simpelweg heel weinig ruimte inneemt. Ook kun je een SD-kaart in de AeroMobile doen, waardoor we snel onze foto's konden uitwisselen.

toshiba-canvio-aero-mobile-ifa-2

Er moet natuurlijk flink gewerkt worden, maar voor een pauze is altijd ruimte. Daarom is het ook handig dat de Toshiba Canvio AeroMobile in staat is om films af te spelen; vanaf het apparaat, in je browser. Het ondersteunt al direct een hoop videoformaten en kan er nog een aantal extra downloaden, mocht je die nodig hebben. Tijdens de IFA hebben we het apparaatje overigens één keer extra opgeladen, om er zeker van te zijn dat die nog die extra dag mee zou gaan - maar tot die tijd bleef het groene lampje branden alsof er niets aan de hand was.

Bovendien is het mogelijk om via de Toshiba Canvio AeroMobile op het internet te surfen: wanneer je zowel je smartphone of tablet aan hetzelfde netwerk als de AeroMobile hebt gekoppeld, dan hoef je daarna ook niet moeilijk te doen met de WiFi-verbinding. Verder vinden we de webportalinterface prettig en overzichtelijk en is ook de app goed bruikbaar, die in beide gevallen onderscheid maakt tussen de content op het apparaat en op je smartphone of pc. De Toshiba Canvio AeroMobile was voor ons een onmisbare schakel.