De nijvere reparateurs van iFixit hebben een Oculus Rift VR-bril geheel uit elkaar geschroefd, en het apparaat een 7 (op een schaal van 0 tot 10) gegeven voor 'repareerbaarheid'. Dat is behoorlijk goed.

iFixit

De Oculus Rift kost zo'n zeshonderd dollar, en niemand zal een gloednieuw apparaat met zo'n prijs snel uit elkaar gaan halen. Daar maakt gelukkig iFixit altijd direct werk van, zodra een nieuwe tablet, smartphone of nu dus een VR-bril in de winkels ligt. Dankzij de inspanningen van de reparateurs weten we nu precies wat er allemaal voor componenten in de bril zitten.

Makkelijk te beschadigen

iFixit vindt het positief dat de Rift vrij makkelijk uit elkaar is te halen, maar hoger dan een 7 komt de bril niet. Er zitten nogal wat geribbelde kabels in de bril die bij het demonteren makkelijk beschadigd kunnen raken. Ook is het nogal moeilijk om in de bril te komen met een schroevendraaier.

Twee schermen

Nu de onderdelen zich dankzij iFixit hebben geopenbaard, weten we ook dat het scherm - liever: de twee schermen - van de Rift een diagonaal hebben van 90 millimeter elk, en toegerust zijn met een pixelresolutie van 456 pixels per inch. Dat is beter dan de pixeldensiteit van de iPhone 6S Plus (401 ppi), maar lager dan de 576 ppi van de Samsung Galaxy S7.

Pixels te zien

Ondanks de vrij hoge pixeldensiteit zul je in de Rift toch afzonderlijke pixels kunnen onderscheiden als je hem op hebt. Dat heeft te maken met de twee optische lenzen die voor de schermen zitten, en die vergroten de pixels. Deze hybride Fresnel-lenzen zorgen ervoor dat de schermen ver weg en veel groter lijken. De lenzen hebben een serie van concentrische cirkels die het licht van de schermen buiten, zodat de schermen zich om het hoofd heen lijken te vouwen. Zo krijg je een echt ruimtelijk gevoel, want opzij is ook wat te zien. Echter, de door Oculus gebruikte Fresnel-lenzen zijn niet overal even dik. Door de bril een beetje heen en weer te schuiven op het hoofd, kun je de focus van de bril veranderen.

Processoren

iFixit trof in de Rift de volgende processoren aan:

  • Toshiba TC358870XBG 4K HDMI to MIP Dual-DSI Converter
  • Cypress CYUSB3304 USB 3.0 Hub Controller
  • ST Microelectronics STM32F072VB ARMCortex-M0 32-bit RISC Core Microcontroller
  • Winbond W25Q64FVIG 64 Mb Serial Flash Memory
  • Nordic Semiconductor nRF51822Bluetooth Smart and 2.4GHz proprietary SoC
  • CMedia CM119BN USB Audio Controller
  • S1l TI 59I C6F3

De Oculus Rift is afgelopen week in de verkoop gegaan in Amerika. Onze samenvatting van de eerste reviews is hier te lezen.