ta360 Air is een 360 graden-camera die je eenvoudig op elke Androidtelefoon kunt klikken. Het dingetje is kleiner dan een pingpongballetje en past in elke micro usb-poort.

Twee fish-eye lenzen

Eenmaal in de telefoon geklikt, kan het balletje rondombeelden vastleggen en live uitzenden, zowel op foto als op video. Aan beide zijden van het balletje bevindt zich een fish-eye lens camera. Die beslaan beiden 210 graden. Zo kunnen de rondombeelden makkelijk door het apparaat zelf live aan elkaar worden geplakt.

Crowdfunding

De Insta360 Air is nog niet op de markt. De uitvinders zoeken geld via crowdfundingsite Indiegogo. Voor 125 dollar kan iedereen inschrijven. Dan ben je er zeker van dat je tot de eersten behoort die de camera opgestuurd krijgt als het apparaatje eenmaal succesvol is gefinancierd.

Virtual reality

De camera werkt niet alleen samen met Androidsmartphones, maar ook met laptops. De camera kan zo bijvoorbeeld vergaderingen uitzenden naar deelnemers. Die kunnen op afstand rondom meekijken in de vergaderzaal. Virtual realitybeelden kunnen zo ook worden opgenomen of live uitgezonden naar mensen die de beelden bekijken via bijvoorbeeld een Google Cardboardbril.

Uploaden van beelden naar videosites als YouTube of delen van de rondombeelden met vrienden via sociale netwerken is uiteraard ook mogelijk.

Een aardige gimmick die mogelijk is vanwege de fish-eye lenzen, is dat de beelden zodanig kunnen worden gemanipuleerd dat het overgrote deel van de buitenwereld wordt buitengesloten. Zo lijkt het alsof degenen die de beelden uitzenden, op een mini-aardbolletje staan.

2K resolutie

De videobeelden worden vastgelegd in een resolutie van 2K en de foto's in een resolutie van 3K. De software voorziet in een geavanceerde beeldstabilisatie, zodat de twee beelden van de camera in alle omstandigheden goed aan elkaar worden gelast. De iso is instelbaar. Video wordt in 30 frames per seconde vastgelegd en de sluitertijd is aanpasbaar.insta360-air-a

125 dollar

De bijbehorende mobiele app voorziet in mogelijkheden om de vastgelegde beelden te bewerken.

De Insta360 Air is in matzwart uitgevoerd, maar er zijn ook drie andere kleuren beschikbaar: roze, wit en geel. In de verpakking zit tevens een laptopkabel, een telefoonstandaard, een tripod en een adapter. Dat alles kost 125 dollar voor mensen die er nu in willen investeren. De Insta360 Air zal in maart worden verstuurd aan de eerste 'backers', beloven de uitvinders.