Intel heeft tijdens de Intel Developers-conferentie vanavond een virtual realitybril laten zien waar geen kabels en ook geen handsensors aan te pas komen. De vr-bril is nog in ontwikkeling. Intel noemt het Project Alloy.

Project Alloy

In tegenstelling tot de bekende vr-brillen Oculus Rift en HTC Vive, is de Alloy-vr-bril volledig bevrijd van kabels die naar een pc leiden. Het kabeltje dat op het plaatje hierboven nog is te zien, hangt er uitsluitend aan om videobeelden uit te kunnen zenden als demonstratie voor de kijkers in de zaal. Dus die hangt er normaal niet.

Camera's aan de bril

Bijzonder is dat camera's in de bril in de gaten houden waar je handen zich bevinden en hoe die bewegen. Op die manier zijn sensors die in de handen worden vastgehouden, zoals bij de andere vr-brillen, overbodig. Intel heeft hiertoe twee Intel Realsense camera's aan de buitenkant van de bril bevestigd. Die camera's houden voor het gemak van de gebruiker ook de 'echte'  wereld in de gaten.

Kabels noch handsensors

Door de vr-bril te bevrijden van kabels en sensors die je vast moet houden, ontstaat volgens Intel een nog completere beleving van de virtuele wereld. Volledige ruimtelijke vrijheid kan zo worden ervaren. Intel noemt het Merged Reality. Hiermee worden indrukken die via de camera's binnenkomen over de echte wereld, gecombineerd met de virtuele wereld. Weer net iets anders dan augmented reality.

Houterig

Intel is erin geslaagd om zowel de processor, de sensors en de controllers allemaal in deze ene draadloze headset te stoppen. Echter, sommige kijkers in de zaal waren niet heel erg onder de indruk van de nogal houterige bewegingen die op het demonstratiescherm werden geshowd. Het gaat niet vloeiend genoeg om goed en tijdig te kunnen reageren op objecten of bewegende zaken in de echte wereld rondom de drager.

Open source

De hardware die Intel heeft ontwikkeld, is echter open source zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen om het allemaal te verbeteren. Overigens houdt dat open source weer op halverwege volgend jaar. Pas daarna zal de vr-bril de winkels bereiken. Da's dus over ongeveer een jaar.

Microsoft Hololens

Intel maakte bekend met Microsoft samen te werken, zodat de Alloy-vr-bril ook met Windows Holographic kan werken, de software die de Microsoft Hololens aandrijft. Microsoft heeft aangekondigd dat Windows Holographic zijn release beleeft in een update voor alle Windows 10-pc's ergens volgend jaar.