Vandaag heeft fabrikant Intel voor het eerst details gedeeld over zijn VR-bril Vaunt. Het apparaat is behoorlijk interessant om te zien en lijkt een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van dit soort headsets. Dit jaar nog moet de ontwikkelaarsversie beschikbaar worden gemaakt.

De Intel Vaunt-bril

De chipfabrikant heeft details over de Vaunt gedeeld met techsite The Verge. Daar valt een zeer uitgebreide bespreking van de bril en werking daarvan te lezen. De site schrijft dat de bril zo klein is dat hij als een gewone bril voelde. “Ze worden in verschillende stijlen uitgebracht, werken met verschillende sterktes en kunnen makkelijk de hele dag gedragen worden.”

Grote functionaliteit heeft het apparaat nog niet. Dat komt omdat de bril werkt met een zwakke laser die een beeld van 450 bij 150 pixels projecteert. Dat beeld komt terecht op een holografische reflector, die dat vervolgens doorzet naar het netvlies. Helemaal goed werkt het nog niet, waardoor het beeld bij vlagen wat onscherp schijnt te zijn.

Beeld bovenin

Intel heeft ervoor gekozen om het beeld bovenin te projecteren, net iets boven het reguliere gezichtsveld. Daar komen berichten en routeaanwijzingen binnen. Die berichten zijn enkel te zien als je er bewust naar kijkt, dus de boven net iets naar boven richt. Volgens The Verge gaat het om een hoek van zo’n vijftien graden.

De bril moet verder erg lang mee kunnen; Intel voorziet een toekomst waarin de vijftig gram wegende Vaunt zo’n achttien uur mee kan gaan. Dat doel lijkt op dit moment nog niet gehaald te zijn, maar moet voordat het product de markt op gaat wel gerealiseerd zijn. Hoe de bril precies aangestuurd wordt is nog niet duidelijk; het lijkt erop dat men kiest voor hoofdbewegingen, die te volgen zijn door een ingebouwde bewegingssensor.

The Verge schrijft dat ontwikkelaars dit jaar nog aan de slag mogen met de bril. Zij kunnen dan apps ontwikkelen die via bluetooth van een smartphone naar de bril doorgezet worden.