Wetenschappers in Engeland hebben een intelligente legging uitgevonden voor hardlopers. Met sensoren wordt vastgelegd hoe vermoeid de spieren zijn. De techno-leggings zijn al getest in een openbaar park.

Tot nu toe, als het fenomeen spiervermoeidheid vastgelegd moest worden op een wetenschappelijk verantwoorde manier, kon dat alleen in een laboratorium. De meest precieze manier om de spiervermoeidheid te registreren, is door een dunne elektrisch geleidende draad dwars door de bewuste spier te naaien zodat de elektrische stimulatie van de zenuwen heel direct wordt vastgelegd. Als de spier vermoeid raakt, neemt de spanning af, en dus ook het elektrische signaal dat door de draad wordt opgepikt.

Elektroden

Een wat minder invasieve, maar zeker zo ingewikkelde manier om de spiervermoeidheid te meten, is door sensoren heel precies op de huid boven de bewuste spieren aan te brengen. Dat kan eigenlijk ook alleen in een laboratorium, en medisch geschoolde mensen moeten de sensoren vastplakken. De elektroden in de sensors moeten zeer exact worden aangebracht.

Kriskras

De nieuwe slimme legging lost al die problemen op, en heeft tijdens de testloopjes al aardige resultaten vastgelegd. Het strak zittende kledingstuk is kriskras, en zigzag voorzien van sensoren die verbonden zijn rondom de hele broek. Geen gespannen of ontspannen spier ontsnapt zo aan de elektronica. De sensoren, elektroden en het hele dradencircuit zijn verbonden met een draagbare Arduino microprocessor die de data collecteert en analyseert. De zaak wordt in leven gehouden door een 7,5 volt batterij die oplaadbaar is.

Circuits

Hierdoor kunnen de enorme kosten van de gebruikelijke manieren om deze gegevens te verzamelen, sterk worden teruggebracht. De gebruiker heeft geen speciale kennis nodig hoe het kledingstuk moet worden aangetrokken, want de sensoren en de circuits zitten overal. Die circuits zijn relatief goedkoop en makkelijk te produceren.

Smart legging

Het team van Kings's College in Londen dat hiermee bezig is, heeft de smart legging al getest in de praktijk. Renners werden met het kledingstuk een park in gestuurd en geïnstrueerd om te lopen over zand, asfalt en een professionele atletiekbaan. Niet verrassend, maar nu wel aangetoond, is dat het lopen over zand veel vermoeiender blijkt te zijn voor de spieren dan lopen over asfalt of een atletiekbaan.

Spiervermoeidheid

Voor atleten, maar ook voor gewone joggers heeft de legging het voordeel dat er een waarschuwing kan worden ingesteld als de spiervermoeidheid te groot wordt. Die vermoeidheid geeft namelijk veel kans op blessures, als een jogger of een atleet maar door blijven gaan met hun inspannende activiteit. De legging is op die manier ook goed tegen sportblessures.

Robots en protheses

De legging is wellicht alleen maar een voorbode van meer interessante technologie. Wellicht gaat de ontwikkeling verder in de richting van nieuwe benen voor lopende robots, of bionische protheses voor mensen die een van hun missende ledematen ermee vervangen.