Apple heeft in iOS-versie 8.2 al een extra app verborgen die pas verschijnt wanneer je een Apple Watch aan je smartphone koppelt. Waarom dit niet met de gewone Apple Watch-applicatie is, is ons een raadsel.

De activiteitenapplicatie voor de Apple Watch

In iOS 8.2, die momenteel beschikbaar is voor je iPhone en iPad, zit een verborgen app: de activiteitenapplicatie. Die komt pas tevoorschijn wanneer je voor het eerst een Apple Watch aan je iPhone koppelt. Koppel je de smartwatch aan de smartphone, dan geeft deze app je straks gedetailleerde informatie over je activiteiten van de dag. Het laat in een simpel overzicht zien hoeveel je hebt bewogen, hoeveel je hebt gelopen en hoelang je hebt stilgestaan op de dag, in de respectievelijke kleuren geel, roze en blauw. (zie bovenstaande afbeelding)

Daarnaast is er ook een zogenaamde achievements-tab. Op deze pagina vind je een aantal te behalen prestaties en zie je welke prestaties je al behaald hebt. Als iets zijn werking heeft bewezen, dan is het de gedachte achter gamify: wanneer je gewone, saai of verplichte zaken aanbiedt op een manier waarop je er iets direct mee kunt winnen of waar je direct feedback op krijgt, dan ben je eerder geneigd iets te doen en dat door te zetten. De activiteitenapplicatie van Apple is daarmee niet heel anders dan de rest van de activiteitentrackers op de markt.

De Apple Watch heeft drie steunpilaren: naast het overduidelijke feit dat je er de tijd op kunt zien en kunt communiceren met de Apple Watch, wil Apple het apparaat ook in de markt zetten als sportcompanion. Deze activiteitenapplicatie lijkt een belangrijk onderdeel te worden voor de Apple Watch en ziet er nu al prima genoeg uit om in gebruik te kunnen worden genomen. Wellicht dat Apple de app nog enigszins aanpast voordat het slimme horloge eind april gelanceerd wordt in een aantal landen, behalve Nederland.