2015 moet het jaar van de smartwatch worden maar weinig mensen zullen het zien zitten hun dure en chique horloge te vervangen voor een digitale en slimme variant. Gelukkig zijn er bedrijven die in oplossingen denken, waaronder Kairos en Montblanc. Zij komen met zogenaamde add-ons voor bestaande horloges.

Kairos TBand

De Kairos TBand is een speciaal horlogebandje waarmee je van je bestaande, en wellicht dure, horloge een smartwatch kunt maken. Kairos lanceert drie varianten van het bandje. De TBand ND komt zonder display maar houdt middels sensoren wel je beweging en lichaamstemperatuur bij. Ook beschikt het bandje over een notificatie-led en een trilfunctie.

Daarnaast komt er een TBand HD die over een gebogen led-display beschikt waarop informatie over je lichaamsbeweging weergegeven kan worden. De TBand OD is voorzien van een geavanceerd oled-display waarop naast simpele notificaties en gegevens ook teksten en foto's weergegeven kunnen worden. Natuurlijk werkt dit wel middels een applicatie die je op je smartphone installeert.

kairos-tband-1

Voor de verschillende TBand horlogebandjes van Kairos moet echter wel aardig wat betaald worden. De goedkoopste versie kost 199 dollar, de duurste variant gaat 299 dollar kosten.

Montblanc e-Strap

Het idee van Montblanc is te vergelijken met dat van Kairos. De TimeWalker Urban Speed e-Strap series - een hele mond vol - is een soort add-on voor je luxueuze horloge. Montblanc omschrijft de accessoire zelf als het "first luxury brand to combine wearable technology with fine watchmaking."

Net zoals bij de TBand verplaatst de e-Strap de functies van een smartwatch naar de horlogeband waardoor de gebruiker de keuze heeft een normale horloge te dragen en alleen het horlogebandje te vervangen. De elektronica van de e-Strap zit verwerkt in een stalen behuizing met rubberen afdichtingen, geplaatst in een uitwisselbaar horlogebandje dat gemaakt is van leer door Montblanc Pelleteria in Florence.

Montblanc-e-Strap

De e-Strap beschikt over Bluetooth Low Energy waardoor hij met verschillende smartphones die op Android of iOS draaien gekoppeld kan worden. Het display moet volgens het bedrijf ook in fel daglicht prima leesbaar zijn en geeft onder meer previews van e-mails, tekstberichten, inkomende oproepen, notificaties en social media-updates weer. Ook dient de e-Strap als afstandsbediening voor de camera en muziekspeler op je telefoon en maakt de Find Me-functie het mogelijk je smartphone binnen een straal van 30 meter terug te vinden. Natuurlijk mogen de sensoren voor onder meer afgelegde afstand, gezette stappen en verbrandde calorieën niet ontbreken.

Montblanc-e-Strap-1

De Montblanc e-Strap kan met allerlei horloges gecombineerd worden maar is wel speciaal ontwikkeld voor de TimeWalker Urban Speed-serie van het merk. Daarbij is het prijskaartje ook niet mis. De prijzen variëren van 2.999 tot 4.690 euro voor de horloges en 350 euro voor de e-Strap.