smartwatch met een batterij die twee jaar lang mee gaat. Dat is wat Kronaby belooft, een Zweedse horlogemaker die onlangs een viertal modellen heeft gelanceerd.

Europa

Die horloges gaan binnen enkele maanden in een zevental landen in Europa in de verkoop. Zo te zien zit Nederland daar nog niet bij, maar Kronaby heeft uitbreidingsplannen. Wellicht is iets later de collectie ook in Nederlandse winkels te vinden.

Hybride smartwatch

De Kronaby-smartwatches zijn hybride horloges. Ze zijn in veel opzichten net als een gewoon horloge, met dit verschil dat er enkele slimme functies onder de wijzerplaat zijn weggewerkt. Zo worden activiteiten bijgehouden aan de hand van het aantal gezette stappen, dat de smartwatch registreert.

Trilling

Notificaties kunnen via een zachte trilling door het horloge worden doorgegeven vanaf de verbonden smartphone. Met de drie knoppen aan de zijkant kunnen enkele smartphonefuncties worden bediend, zoals een muziekje opzetten of doorspoelen. Ook kan er met een druk op een van de knoppen vanaf de smartphone een foto worden gemaakt. Handig voor selfies zonder selfiestick.

Prijs

De horloges zijn stijlvol vormgegeven en komen in totaal in 24 verschillende combinaties van horlogekasten en bandjes naar de winkels toe. Ze zijn flink aan de prijs; ook wat dat betreft lijken ze meer op gewone horloges dan op smartwatches. Ze kosten rond de vijfhonderd euro.