In de afgelopen weken werden wearables steeds vaker in verband gebracht met sport. Zo zagen we al dat Virtual Reality ook gebruikt zou gaan worden bij de Tampa Bay Rays, een honkbalclub uit de Major League Baseball, maar binnenkort lijken we de wearables ook terug te zien in de rugby-wereld. LiveSkin, dat gemaakt is door Sansible Wearables, moet daarvoor gaan zorgen.

Iedere rugby- en American Football-speler denkt iedere keer dat hij harder heeft getraind, sterker is geworden en beter te werk kan gaan in een officiële wedstrijd, maar is dat ook echt zo? Sansible Wearables is erin geslaagd om de kracht van wearable-technologie te gebruiken om dat op te meten. Met de LiveSkin komen sporters te weten of ze echt beter worden en of ze echt tackles uitdelen waarmee ze het andere team op de knieën krijgen.

Hoe werkt LiveSkin?

De sensoren van de LiveSkin kunnen aangebracht worden aan de binnenkant van de schoudervullingen. Vanaf dat moment kan gemeten worden hoeveel kracht er wordt uitgeoefend door de spiergroep. Op die manier analyseren de draagbare sensoren hoe een speler zijn tackles uitvoert. De gegevens worden vervolgens draadloos doorgestuurd naar een telefoon, tablet of Apple Watch. Hierdoor kan een trainer de oefeningen van zijn spelers optimaliseren en kunnen fysiotherapeuten voor het beste herstel zorgen. De informatie kan tevens opgeslagen worden.

Sansible Wearables, de Schotse startup achter de LiveSkin, heeft de sensoren al door meerdere clubs uit laten proberen. Nu hoopt het bedrijf dat de technologie binnen de komende anderhalf jaar op grotere schaal gebruikt zal worden.