Het team achter de HTC Vive en het bedrijf Logitech werken aan een hardware- en softwarepakket dat het mogelijk maakt om in virtualrealityomgevingen een toetsenbord te gebruiken. De bedoeling is om een fysiek toetsenbord zichtbaar te maken in een VR-omgeving.

VR-toetsenbord

Het pakket draagt de naam Logitech Bridge en bestaat uit twee hardwareproducten en bijbehorende software. Voor 150 dollar krijgt een ontwikkelaar een Logitech G-toetsenbord geleverd, evenals een accessoire waar een Vive Tracker in geplaatst kan worden. Vooral die tracker is een cruciale toevoeging aan het geheel, want die maakt het mogelijk om het toetsenbord en de handen van de gebruiker zichtbaar te maken in de VR-omgeving.

 

Voorlopig verkeert de technologie nog in een bètafase, waarin vijftig verschillende ontwikkelaars ermee aan de slag mogen, maar als er “genoeg interesse is” willen de twee bedrijven het geheel ook naar de ‘gewone’ consument brengen. Dat hangt dus nog even af van hoe de eerste fase verloopt.

Typen in virtual reality

Interessant is de technologie in elk geval wel. De tracker registreert niet alleen welke toetsen je aanslaat tijdens het tikken, maar volgt ook je handbewegingen. Daardoor kunnen die goed weergegeven worden in een virtuele omgeving. Stel dat je dus aan het browsen bent in virtual reality, kan de tracker een virtuele versie van je handen en het toetsenbord weergeven. Hoe dat werkt, kan je in onderstaande video zien.