Het bedrijf Innomdle Lab Co., ooit opgericht door Samsung's C Lab, begint met de commerciële productie van een smartwatchbandje waarmee je op een bijzondere manier naar geluid van de smartwatch of een verbonden smartphone kunt luisteren. Samsung noemt dit Tiptalk. Eind vorig jaar werd het al eens aan de pers geshowd, maar concrete producten werden toen nog niet aangekondigd.

Tiptalk: het telefoongeluid komt via je vinger

De naam Tiptalk wordt nu niet meer genoemd, maar het is dezelfde technologie. Je hoeft geen oortelefoon in je oor te doen om geluid te horen, maar alleen de vinger van de arm waar het slimme horlogebandje omheen zit, tegen je oor te houden. Op die wijze wordt de audio van smartwatch of smartphone overgebracht.

Al in oktober wil Innomdle Lab Co. dit bijzondere horlogebandje op de markt brengen. Mogelijk in combinatie met een bijbehorende smartwatch; dat is nog niet helder. Het bandje kan ook aan een gewoon horloge worden bevestigd. Duidelijk is wel dat de horlogeband moet kunnen samenwerken met veel smartphones, en niet alleen van Samsung.

Geluidstrillingen

Hoe de technologie precies werkt, is niet geopenbaard. Mogelijk worden geluidstrillingen via het lichaam naar de vinger gebracht, waar het nadat de vinger bij het oor is, weer naar hoorbaar geluid wordt geconverteerd. Zo komen de geluiden direct binnen op het trommelvlies en dat houdt in dat achtegrondgeluiden, zelfs hele harde zoals van een concert of een stadion, moeiteloos worden uitgefilterd. De stem van de beller is altijd te horen, meldt Innomdle.

Apple Watch

Het horlogebandje wordt via bluetooth aan een smartphone verbonden en is geschikt voor zowel Androidtelefoons als iPhones en iPads. Voor de Apple Watch wordt een apart bandje gemaakt, omdat dit horloge volgens de makers een 'unieke structuur'  heeft.

Niet meer meeluisteren

Het idee om van Tiptalk-technologie gebruik te maken, ontstond toen CEO Choi Hyun-chul een vriend hoorde klagen over het feit dat hij luidkeels een voor iedereen hoorbaar gesprek moest voeren via zijn smartwatch. Door het gesprek direct naar het oor te brengen, kan niemand meer meeluisteren, althans niet met wat er aan audio binnenkomt.