Olio komt met de Olio smartwatch. Dit is het beste slimme horloge dat je op dit moment kunt kopen, aldus de oprichter van Olio, Steve Jacobs.

Olio smartwatch

In de aanloop naar de lancering van de Apple Watch, op 24 april, is een grote groep high-end horloge-merken bezig met aankondigen van hun eigen smartwatches, bang om als oude rotten aan de kant te worden gezet door nieuwe concurrenten als Samsung en Apple. Onder andere Tag Heuer kondigde vorige week hun eigen smartwatch aan, ontworpen in samenwerking met Google. Maar ook kleine, nieuwe merken ruiken hun kans schoon, waaronder Olio.

Olio is een nieuwe naam, opgericht in 2013 als een startup in Francisco. Je zult denken: "Oh, dit is de zoveelste Android Wear smartwatch waar je over een tijdje niks meer van hoort." Maar niks is minder waar, want Olio heeft iets interessants te bieden: de gelijknamige smartwatch is compleet vanuit het niets opgebouwd. Dat betekent dat de smartwatch niet op Android Wear draait, en een eigen processor gebruikt.

Specificaties

Laten we eens naar de specificaties kijken. De Olio is een prachtig horloge, met een luxueus uiterlijk. De casing van de smartwatch is gemaakt van staal, en is 48mm wijd, wat vrij breed is vergeleken met de Apple Watch. De Olio weegt 67 gram, en gaat tussen de $595 en $745 kosten, afhankelijk van of je de normale stalen editie of de zwarte stalen editie koopt. Je kan net zoals bij de Apple Watch zelf een bandje kopen.

Van binnen is de Olio ook erg interessant: er is een Bluetooth radio die samen kan werken met telefoons die op Android of iOS draaien, een gyroscoop en accelerometer, en een microfoon. Volgens de makers van de Olio kan je zowel Siri als Google Now gebruiken, wat vrij uniek is voor een smartwatch. De accuduur van de Olio is redelijk: je zult twee dagen lang de Olio kunnen gebruiken, zonder op te laden. Helaas is het nog niet bekend op wat voor soort processor de Olio draait, al beloven de makers van de smartwatch dat het een krachtig horloge gaat worden.

Het is bijzonder dat het relatief nieuwe bedrijf heeft besloten zelf software te gaan ontwikkelen voor de Olio. Het besturingssysteem van de Olio ziet er strak uit, en is erg efficiënt. De meeste interacties die je met de smartwatch zult uitvoeren zullen door middel van notificaties gebeuren, net zoals bij de Apple Watch. Als je naar je pols kijkt zul je gewoon een uurwerk zien, met subtiele informatie over het aantal notificaties dat je ontvangen hebt. Als je naar links swiped zie je je agenda, maar tegelijkertijd blijft de tijd duidelijk zichtbaar. Als je door blijft swipen naar links krijg je het weer, een stopwatch, en een alarm te zien. Als je vanaf je klokwerk naar rechts swiped krijg je je notificaties te zien, kort en bondig gepresenteerd op je scherm. Aan de hand van slimme en lerende algoritmes wordt bepaald welke notificaties belangrijk voor je zijn.

Geen apps

De Olio kan communiceren met andere apparaten, maar het zal je opgevallen zijn dat ik nergens apps noem. Dat klopt, want de Olio heeft geen app store. De CEO van Olio, Steve Jacobs, vindt dat apps niet op een smartwatch thuishoren, omdat je scherm al zo klein is en het niet logisch is om de mogelijkheden van je telefoon op je pols te imiteren. Dat is volgens hem ook de grote fout die Apple met de Apple Watch maakt. Jacobs heeft onder andere bij HP en Google gewerkt, en liep stage bij Apple. Hij kreeg bij meerdere bedrijven een baan aangeboden, maar besloot zelf een bedrijf op te richten.

De Olio is vanaf  vandaag te koop, maar zal pas in de zomer worden verstuurd naar de eerste klanten. Verwacht echter niet de Olio overal tegen te gaan komen, want het horloge zal in kleine batches worden geproduceerd. Steve Jacobs wil met Olio dan ook niet een tech-gigant worden, en ziet zijn bedrijf meer als een klein merk, dat garant staat voor kwaliteit. De Olio is volgens hem de beste smartwatch die op dit moment verkrijgbaar is. Of dat waar is zullen we moeten afwachten, maar de Olio ziet er erg goed uit.