Uit onderzoek blijkt dat de markt voor smartkleding over vijf jaar gegroeid is en er zo'n tien miljoen slimme kledingstukken verkocht zijn. De stap naar slimme kleding lijkt nog maar klein door de komst van allerlei wearables.

'Over 5 jaar dragen we smartkleding'

Het is onafwendbaar dat de wearabletechnologie die we nu vinden in allerlei wearables, voor om je pols of op het hoofd, straks terug te vinden is in onze kleding. Verschillende soorten sensoren gaan langzaamaan hun weg vinden van onze polsen naar onze kleren, zo denkt het onderzoeksbureau Tractica. Het bureau denkt namelijk dat we met z'n allen de komende vijf jaar zo'n tien miljoen smartkledingstukken zullen kopen en dat die markt dus explosief zal groeien. Maar het idee achter smartkleding is helemaal niet zo nieuw.

Tot op heden zien we die kleding, die we nu smartkleding noemen omdat er sensoren aan boord zitten, alleen bij sporters, die al die sensoren gebruiken voor hun sportprestaties. Ook sportenthousiastelingen gebruiken verschillende kledingstukken, zoals shirts, broeken, sport bh's en sokken met daarin verschillende biometrische sensoren die zaken als hartritme, spieractiviteit en ademhaling bijhouden. Dat soort data haalt de consument vandaag de dag uit verschillende wearables, zoals smartwatch of fitnesstrackers.

Het bureau verwacht dat we in de komende vijf jaar een verschil gaan opmerken in de manier waarop smartkleding wordt ontworpen: minder sportachtig en meer casual, zodat iedereen er mee kan rondlopen. In 2013 was smartkleding nog helemaal niet populair: van de honderdveertig duizend stuks die toen zijn verkocht, was vrijwel alles voor de atleten. Desondanks verwacht Tractica eerst dat de markt een dip gaat meemaken in 2017, waarna er een groeispurt gaat ontstaan in 2020. Wij zijn benieuwd of deze verwachting waarheid wordt.