De verkopen van VR-headsets blijven gestaag toenemen. Afgelopen kwartaal gebeurde het voor het eerst dat er in totaal meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Veruit het meest verkocht is nog altijd de PlayStation VR, gevolgd door de Oculus Rift en de HTC Vive.

Verkopen VR-headsets

Canalys meldt de verkopen op basis van eigen marktonderzoek. Volgens het bureau werden er van de PlayStation VR 490.000 verkocht. De Oculus Rift werd fors minder verkocht, 210.000 keer en de HTC Vive werd 160.000 keer verkocht. Daarmee hebben de drie grootste VR-headsets gecombineerd ook meteen een enorm marktaandeel: 86 procent.

Vermoedelijk werden de verkopen afgelopen kwartaal gestimuleerd door prijsverlagingen. Zo werd de Oculus Rift half juli plotsklaps bijna de helft goedkoper gemaakt. Het apparaat kostte eerst 708 euro, maar na die prijsverlaging kostte de headset nog maar 449 euro. Ook het Taiwanese HTC hanteerde een soortgelijke strategie en verlaagde de prijs van de Vive van 899 naar 699 euro.

Prijsverlagingen en goedkopere modellen

“VR-adoptie hangt bij consumenten sterk af van de prijs. De strategie van Oculus om zijn prijzen te verlagen, heeft daar zeker bij geholpen,” stelt analist Vincent Thielke. De verwachting is dat de verkopen ook alleen maar zullen toenemen de komende tijd, doordat die prijzen zo laag blijven en de feestdagen eraan komen.

Tegelijkertijd denkt Canalys dat de verkopen van VR-headsets ook groeien door de komst van goedkopere headsets. Zo betreedt Microsoft de markt met een hele reeks headsets die met het Windows Mixed Reality Platform gemaakt worden. Ook stelt het onderzoeksbureau dat steeds meer bedrijven zich de brede mogelijke toepassingen realiseren.

“VR kan binnen veel verschillende industrieën toegepast worden. Denk aan fabrieken, de gezondheidszorg en het onderwijs,” aldus een van de onderzoekers. “Nu grote computerfabrikanten, waaronder HP, Lenovo, Acer, Asus en Dell hun eigen VR-headsets lanceren en gebruik maken van hun distributiekanalen, kan er een groei in verkopen van de headsets verwacht worden.”