VRidge is een app waarmee je als het ware de hardware van een Rift of Vive kunt emuleren, waardoor je die games op een Google Cardboard kunt spelen. De app werkt momenteel alleen nog in bèta en leunt op een server op een Windows-apparaat.

VRidge: emuleer grote headset op je Google Cardboard

Er is momenteel een tweedeling in virtual reality: de goedkopere modellen waar je content op kunt bekijken en kleine games op kunt spelen en natuurlijk de volwaardige headsets zoals een Oculus Rift of HTC Vive waar je games op kunt spelen die heel indrukwekkend zijn. En dan heb je nu de app VRidge (spreek uit: fridge) die de tweedeling weer verenigt. Met deze Android-app is het mogelijk demo's en games van de eerder genoemde headsets te spelen op een smartphone, die bijvoorbeeld is vastgezet in een Google Cardboard-bril.

[irp]

Het idee is dat VRidge de ontbrekende hardware als het ware emuleert, aangezien je smartphone lang niet over de technologie beschikt die wel aanwezig is in virtual reality-headsets. De VRidge-app bevindt zich momentele nog in bèta en leunt op een server die draait op een Windows-apparaat, die samenwerkt met een Android-app. Wanneer beide apparaten zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden, dan kan de connectie op gang gebracht worden en kunnen er games worden gespeeld die nu beschikbaar zijn voor Rift en Vive.

Het is nu de vraag wanneer de app een halt toe wordt geroepen. Niet omdat het een beetje onhandig is (je moet ervoor zorgen dat je Cardboard wel blijft zitten tijdens het spelen, de verbinding heeft last van lag), maar omdat het programma schade kan brengen aan de virtual reality-markt als geheel. Fabrikant zijn namelijk nooit dol geweest op emulators, behalve als ze die zelf uitbrengen op hun eigen platform.