Hier vind je een compleet overzicht van wat Microsoft Band is en wat je er allemaal mee kunt doen. Microsoft Band combineert het formaat van een smartband met de functionaliteit van een smartwatch.

Wat is de Microsoft Band?

In eerste instantie presenteert Microsoft de Band als een fitnesstracker, ook wel een smartband genoemd. De Microsoft Band kwam in oktober 2014 uit in Noord-Amerika en is op moment van schrijven nog niet verschenen in Nederland. De Band kwam in een gelimiteerde opgave uit en was (wellicht) daardoor al snel online en in verschillende fysieke winkels uitverkocht. Het toont in elk geval aan dat mensen geïnteresseerd zijn in een smartband van Microsoft. De Microsoft Band kost in Noord-Amerika 199 dollar (omgerekend 157 euro).

De Microsoft Band is voorzien van een aantal technische snufjes. Het heeft in totaal tien sensoren aan boord, waaronder een hartslagmeter, gps-systeem en een uv-sensor. Wanneer de Microsoft Band volledig opgeladen is, gaat de smartband zo'n twee volle dagen mee. Deze hardware is gedeeltelijk afhankelijk van de software Microsoft Health. Dat is een companion-app beschikbaar voor Windows Phone 8.1 of hoger, Android 4.3 of hoger en iOS 7.1 of hoger en communiceert, net als de meeste smartbands, via een bluetooth-verbinding.

microsoft-band-groot

Het mooiste aan het platform is dat je dus niet gebonden bent aan Windows om de smartband te kunnen gebruiken, in tegenstelling tot wat Apple doet met de Apple Watch en Google doet met Android Wear. Daar waar je met een Apple Watch een iPhone met iOS 8.2 moet hebben (in maart 2015 de meest recente versie van het OS) en voor een Android Wear-smartwatch tenminste een Android-apparaat met Android 4.3 Jelly Bean of hoger nodig hebt, zit je met de Microsoft Band nergens aan vast en heb je de vrijheid je favoriete platform te gebruiken.

Waar kun je de Microsoft Band voor gebruiken?

De Microsoft Band is in feite een fitnesstracker en kan je helpen een gezondere levensstijl te behouden. Daar heeft Microsoft een aantal features voor ingebouwd. Zo kun je je via de Band laten trainen met gerichte workouts, kun je je hartslag 24 uur per dag in de gaten houden en in kaart brengen en kun je een beeld krijgen van je slaappatroon. Heb je je wel eens afgevraagd hoe lang je slaapt of hoe vaak je 's nachts wakker wordt? Dan kan een fitnesstracker zoals de Microsoft Band je daarbij helpen. Dan moet je wel de Band 's nachts om houden.

Met het ingebouwde gps-systeem kun je een aantal routes opslaan en later inzien. Je kunt de Microsoft Band gebruiken tijdens het rennen, fietsen en wandelen. Samen met de stappenteller krijg je een uitgebreide samenvatting van hoe lang je loopt, hoeveel stappen je zet en hoeveel kilometer dat is geweest. Daarnaast kan de Band je temperatuur opmeten. Hoewel de Microsoft Band wel spatwaterdicht is, is hij niet compleet waterdicht en kunnen we niet aanraden de Band tijdens het zwemmen te gebruiken. Wel is de Microsoft Band stofdicht.

microsoft-band-groot-2

Ook kun je de Microsoft Band gebruiken voor andere, productieve doeleinden. Zo kun je je e-mailberichten bijhouden en inzien, krijg je notificaties van je agenda binnen om altijd en overal op tijd te zijn en ben je in staat je wekker en andere alarmen te gebruiken. Ook krijg je een notificatie wanneer je gebeld wordt, kun je sms-berichten lezen en antwoorden met een standaard repliek en hoef je je geen zorgen te maken over je social media-updates. Gebruik je de Band met Windows Phone 8.1, dan heb je ook nog Cortana tot je beschikking.

Technische aspecten en apps

Cortana is een digitale assistent, die straks een prominente rol krijgt binnen het nieuwe besturingssysteem Windows 10, dat uitgebracht wordt op tablets, smartphones, laptops en pc's. Cortana is nu al aanwezig op Windows Phone 8.1 en is een digitale assistent zoals Siri, op het iOS-platform van Apple. Ze is in staat je te helpen met een aantal dingen. Cortana kan sms-berichten beantwoorden, reminders opnemen en opslaan, geeft updates over het weer en verkeer en houdt je op de hoogte van de onderwerpen die jij belangrijk vindt.

microsoft-band-groot-3

De Microsoft Band werkt samen met een aantal (fitness-)applicaties, mede mogelijk gemaakt door het Microsoft Health-platform. Je zit namelijk niet vast aan de standaard trackingsoftware. Mocht je andere apps daarvoor willen gebruiken, zoals RuneKeeper of HealthVault, dan is dat ook mogelijk. Ook heeft de Band apps van bijvoorbeeld Starbucks, maar onduidelijk is nog of dergelijke apps straks, wanneer de Microsoft Band naar Nederland, de overstap maken, aangezien we hier in Nederland vaak nog geen apps gebruiken in winkels en dergelijke.

Naast alle bovengenoemde features heeft de Microsoft Band verder een tft-lcd-display van 1,4 inch groot, met een resolutie van 320 bij 106 pixels. Microsoft heeft zijn wearable voorzien van een ARM Cortex M4-cpu van onbekend merk en type en een interne opslag met een grootte van 64MB. Ook heeft het een dubbele batterij van 100mAh, een calorietracker, mogelijkheden om je doelen in te stellen en bij te houden en een speciale modus voor wanneer je gaat fietsen. Ook is er nog een gyroscoop en lichtsensor aanwezig.

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.