De Microsoft HoloLens is een vernuftig augmented reality-apparaat van Microsoft, dat gebruikt kan worden voor onder meer zakelijke apps. Maar daar blijft het niet bij, want er zijn ook gameplannen. Maar wat is de Microsoft HoloLens precies?

Dit is de Microsoft HoloLens

Microsoft presenteerde begin 2015 de Microsoft HoloLens en zei dat je daarmee de wereld kunt bekijken met hologrammen. Maar die beschrijving klopt niet helemaal. Het beeld dat we van hologrammen hebben is dat we die allemaal kunnen zien wanneer ze geprojecteerd worden. De hologrammen die mensen zien met een HoloLens op, zien zij alleen. Daar hebben we een andere term vorm, die we al langer kennen in al vaker toegepast hebben zien worden: ar, oftewel augmented reality. Een laag bovenop de realiteit, als het ware.

Om de Microsoft HoloLens te begrijpen, moeten we eerst weten wat augmented reality precies is. Nee, het is niet hetzelfde als virtual reality, zoals je in dit uitgebreide artikel kunt lezen. Daar waar virtual reality ons een geheel nieuwe wereld aanbiedt en ons afsluit van de echte, zien we dat augmented reality de huidige realiteit verbetert of versterkt (in elk geval aanpast). De laag bovenop de echte realiteit is de augmented reality-laag en biedt opties in de vorm van verschillende applicaties of zelfs games, zoals Minecraft.

microsoft-hololens-achtergrond-2

Je zou HoloLens tot een zeker niveau kunnen vergelijken met Google Glass: beide headset zijn voorzien van een ingebouwde projector, zet je op je hoofd en bouwen een extra laag op de realiteit. Daar houden de vergelijking wel op, aangezien de HoloLens veel geavanceerder is met zijn meerdere sensoren, betere projector en de mogelijkheid om projecties te laten verschijnen voor de drager. Aan boord zit tevens een accelerometer, gyroscoop en magnetometer die kan bepalen waar de gebruiker zich op dat moment bevindt in de realiteit.

Zo werkt de Microsoft HoloLens

Het bepalen van de positie werkt ongeveer net zoals dat werkt met een virtual reality-bril en stelt de gebruiker in staat 3D-projecties van meerdere kanten te bekijken. Daardoor kun je de HoloLens bijvoorbeeld voor het modelleren van 3D-objecten gebruiken. De HoloLens heeft een eigen gpu en cpu (voor graphics en rekenkracht) en om die data te verwerken, is er ook een hpu aan boord: de holographic processing unit. Deze unit weet waar je naar kijkt, kan je bewegingen registeren en vertalen en kan je omgeving in kaart brengen.

Je kunt de HoloLens dus al besturen, als het ware, door simpelweg te kijken en te bewegen (met je handen). De augmented reality-bril herkent je handen en kan bewegingen omzetten in interactie. Die interactie kun je ook bewerkstelligen met je stem, door middel van commando's. Daarnaast registreert HoloLens waar jij je ten opzichte van een object bevindt en kan die de audio van dat object aanpassen op die afstand, waardoor sommige dingen luider klinken wanneer je dichterbij komt. Ook kun je digitale dingen op een echt object plaatsen.

microsoft-hololens-achtergrond-3

Windows 10-apps voor de Microsoft HoloLens

De apps die de HoloLens ondersteunt, zijn in feite Windows 10-applicaties. Microsoft heeft verschillende keren herhaalt dat Windows 10 als platform universele apps ondersteunt: dat betekent dat een specifieke app prima kan werken op een computer of tablet en dezelfde functie kan aanbieden met de HoloLens op, maar dan met een compleet andere interface, die ingebakken zit. Om apps te kunnen maken, dienen ontwikkelaars gebruik te maken van één van de meest gebruikte gameontwikkelingomgevingen, Unity, en Visual Studio van Microsoft.

Opvallend is echter dat wanneer een app draait op de HoloLens, het beeld van de gebruiker behoorlijk nauw is. Op de foto's zie je dat je ogen compleet bedekt worden door het glas, maar dat betekent (voor nu) niet dat het complete oppervlakte wordt gebruikt voor de projecties. Nee, in plaats daarvan is het beeld klein en merk je dat het wordt afgekapt wanneer je je ogen te veel naar links, rechts of beneden beweegt. Een ander nadeel is dat het apparaat nog behoorlijk log en zwaar is - hopelijk verandert dat dus nog in de toekomst.

microsoft-hololens-achtergrond-1

Verder is het goed om te weten dat Microsoft voornemens is multiplayer gaming te gaan ondersteunen met de HoloLens. Hoewel het apparaat in principe aanvankelijk bedoeld is voor de zakelijke markt, weten we inmiddels ook dat Mass Effect-ontwikkelaar Casey Hudson aan de helm van de gamestudio voor HoloLens-spellen staat - er zijn dus volop gameplannen. Verder hebben we genoeg video's kunnen bekijken om enthousiast te raken over de Microsoft HoloLens: er is namelijk enorm veel mogelijk.

Wanneer kan ik de Microsoft HoloLens verwachten?

Wanneer de Microsoft HoloLens op de markt komt, is niet geheel duidelijk. Eerder liet Satya Nadella, de bestuursvoorzitter van Microsoft, weten dat het apparaat pas over vijf jaar op de markt komt, maar wanneer en in welke vorm is niet bekend. Tot die tijd zal Microsoft in elk geval blijven voorzien van toffe demo's, bijvoorbeeld tijdens beurzen zoals de E3 of de Gamescom, zodat pers en publiek ook daadwerkelijk enthousiast blijft over de augmented reality-bril, die, als die nu uit zou komen, duurder zou zijn dan een Xbox One.

Wat ook nog onduidelijk is, is hoe lang de Microsoft HoloLens meegaat op een opgeladen batterij en of je hem kunt gebruiken wanneer je hem aan het opladen bent. Ook weten we nog niet wie er allemaal apps gaat maken voor het platform en hoe die apps er dan uit komen te zien. Daarnaast is nog onduidelijk hoe de interface van de HoloLens eruit ziet, wanneer je geen app hebt draaien. En zo zijn er nog een aantal voorbeelden op te noemen. Kortom, we hebben nog genoeg te ontdekken over de augmented reality-bril Microsoft HoloLens.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.