Het Finse VTT Technical Research Centre heeft de Microsoft Hololens, een augmented realitybril, voorzien van mogelijkheden zodat deze nu ook door astronauten gebruikt kan worden. Ze krijgen tijdens onderhoudswerkzaamheden een handleiding in beeld te zien bij de knoppenkast waar ze mee bezig zijn.

'Nu deze knop indrukken'

Onderhoud in de ruimte is cruciaal. In ruimtevaartuigen en ruimtestations zijn astronauten, naast veel andere zaken, ook de onderhoudsmonteurs. Om te voorkomen dat ze hun zeer kostbare tijd verliezen met zoeken naar de juiste handel om over te halen of de goede knop in te drukken, is die handleiding visueel in de Hololens gezet. In een filmpje (onder dit artikel) is te zien hoe dat werkt. Een astronaut staat voor een kast met knoppen, handels en meer van dat soort dingen. Via de Hololens op zijn gezicht ziet hij de kast, maar daarbij projecteert de AR-bril ook informatie. Bij knoppen wordt in beeld gebracht hoe die gedraaid moeten worden, bij handels wanneer ze moeten worden omgezet. Op die manier kan het ingewikkelde onderhoudswerk een stuk worden versimpeld en wordt er veel tijd gewonnen.

Diagnoses

De Hololens brengt ook meer informatie in beeld waar de astronaut op de juiste momenten veel aan kan hebben. Diagnoses van malfunctionerende apparatuur worden erg makkelijk gemaakt. De informatie wordt voor het oog geprojecteerd op de plek waar de astronaut het nodig heeft. De Hololens gidst ze door de bediening heen.

ESA

In de toekomst kan het gebeuren dat astronauten deze software voor de Hololens gebruiken om het onderhoudswerk aanzienlijk sneller en makkelijker te laten verlopen, zodat ze langer bezig kunnen zijn met de wetenschap. De eerste praktijktest is al uitgevoerd in een trainingsfaciliteit van het Europese ruimteagentschap ESA, in Keulen, en de resultaten zijn veelbelovend.

Aan de software voor de Hololens is twee jaar geschreven, wat is betaald door ESA. Diverse Europese landen hebben aan de ontwikkeling bijgedragen.

Meer weten over de Hololens? Lees dan dit uitgebreide artikel.