Teleportatie is nog onderdeel van science fiction - maar Microsoft introduceert de next best thing met een feature die het bedrijf holoportation noemt. Dat is een 3D realtime hologram van iemand die niet in de kamer is, maar wel je wel de interactie mee aan kunt gaan.

Holoportation: de HoloLens zorgt voor 3D-hologrammen van mensen

Terwijl teleportatie nog steeds onderdeel is van science fiction, introduceert Microsoft ondertussen iets dat daar op lijkt: holoportation. Dat is een 3D realtime hologram van iemand die niet in de kamer is, maar wel je wel de interactie mee aan kunt gaan. Dit is een project van Microsoft Research' Interactive 3D Technologies-team, die hiervoor gebruikmaakt van de Microsoft HoloLens. Het team maakt tevens gebruik van enkele camera's in de kamer, zodat je diegene kunt zien en horen - de HoloLens maakt van die beelden een projectie.

[irp]

Helaas heeft Microsoft niet precies uitgelegd wat de camera's precies doen, maar ze zijn dus in staat een persoon compleet in beeld te brengen. Uiteraard is de bril niet in staat om de ander te ruiken of aan te raken; zo ver is de techniek nog niet. Ook lijkt het erop dat de persoon zweeft in het midden van de kamer, omdat diegene in het midden van je field of view wordt geplaatst - zo werkt de HoloLens nou eenmaal. Desondanks lijkt dit een toffe manier om in de toekomst met elkaar te kunnen communiceren - al hangt er wel een prijskaartje aan.