Hij heeft het daglicht nooit gezien maar Nokia heeft lange tijd gewerkt aan de ontwikkeling va de Moonraker. Deze smartwatch, afgebeeld in de afbeeldingen in dit artikel, zou door Microsoft geschrapt zijn nadat het bedrijf de telefoondivisie van Nokia overnam.

Nokia Moonraker

Volgens de bronnen van The Verge werkte Nokia voor de overname door Microsoft al enige tijd aan een fraaie smartwatch die onder de naam Moonraker ging. Dit slimme horloge werd tijdens MWC 2014 zelfs al aan potentiële klanten getoond. Een lancering was dus nabij maar niet veel later besloot Microsoft Nokia over te nemen en kwamen de plannen voor een lancering te vervallen.

Microsoft-Nokia-Moonraker-1

Afbeeldingen van de Moonraker, wat de codenaam voor de smartwatch was, zijn vandaag ontdekt door Evan Blass en het zou gaan om promotionele afbeeldingen, geen conceptafbeeldingen. Wat we hier zien was dus echt de smartwatch die Nokia graag uit had willen brengen en die wij graag hadden zien verschijnen.

Microsoft-Nokia-Moonraker-2

Opvallend is dat Microsoft na de overname van Nokia de voorkeur gaf aan de eigen Microsoft Band, een minder aantrekkelijke fitness tracker. Wel had de Band meer functionaliteit dan de Moonraker en dat was het onderdeel waar Microsoft de meeste waarde aan hechtte. Daarbij was het besturingssysteem van Nokia een zelf ontwikkeld softwarepakket, gebaseerd op het uiterlijk van Windows Phone. Het was onder meer mogelijk op afstand foto's te maken met je smartphone, berichten te lezen, telefoongesprekken te voeren en zelfs Facebook te gebruiken.

Of de Nokia Moonraker ooit de markt nog bereikt blijft de vraag. Microsoft werkt momenteel aan de tweede generatie Microsoft Band en mogelijk krijgt deze versie wat uiterlijke kenmerken van de Moonraker mee. De verwachting is dat Microsoft de Band 2 zal lanceren tegen de tijd dat Windows 10 wordt uitgebracht, zodat alle hardware van het bedrijf weer voorzien is van het nieuwste besturingssysteem.