rosoft Research Lab heeft de tatoeage ontdekt als middel om apparatuur aan te sturen. Met goud- en zilverkleurige tattoo's kun je smartphones en pc's aansturen, en er is zelfs al een versie met een ingebouwde NFC-betaalchip.

Slim bladgoud op je huid

In een filmpje laat Microsoft zien hoe de toekomst van wearables, én tatoeages, er volgens het bedrijf uit kan zien. In samenwerking met een aantal studenten is Microsoft Research bezig om een tijdelijke huidtatoeage te ontwikkelen met ingebouwde technologie voor het aansturen van nabije apparaten. Zoals een smartphone, touchpad of een NFC-chip in de buurt.

DuoSkin 1

DuoSkin

De technologie is 'DuoSkin'  gedoopt en wordt als volgt omschreven. DuoSkin is een fabricatieproces dat iedereen in staat stelt om aanpasbare, functionele apparaten te maken, die direct op de huid worden aangebracht. Hierbij wordt bladgoud gebruikt. Dat is goedkoper dan het klinkt, en vriendelijk voor de huid en bovendien vrij duurzaam. Er zijn drie types ontwikkeld: touch-tattoo's, tattoo's die iets aangeven (bijvoorbeeld je stemming) en draadloze communicatie.

Tijdelijke tatoeage

De tatoeages kunnen overal worden aangebracht, ongeveer net zoals een plaatje in een kauwgumpje. Eerst maak je een ontwerp van een mooie tattoo, en geef je er een functie aan. Dan wordt die op de huid geplakt. Aangezien ze goud en zilver van kleur zijn, doen ze van een afstandje denken aan sieraden: armbanden of kettinkjes. Er kunnen ook led-lampjes in worden verwerkt om dat effect nog te versterken.

Huid-wearable

Maar dat is alleen het uiterlijk; het gaat wel degelijk om huid-wearables die slimme functies hebben en die met een veegje of een tikje op de tattoo kunnen worden geactiveerd. Zo kun je van afstand een muzieknummer opzetten of een pc bedienen. Stijl wordt hiermee verenigd met functie; volgens de makers van DuoSkin kan iedereen de tijdelijke tattoo's geheel aan zijn persoonlijke smaak aanpassen. De ontwikkelaars prijzen hun uitvinding aan als zeer gebruiksvriendelijk en uitbreidbaar, en vooral mooi.

 

Het is niet de eerste keer dat zoiets is ontwikkeld, maar vorige pogingen strandden op economisch vlak: ze waren onverkoopbaar of niet snel in massa te produceren. Met de DuoSkin hopen de ontwikkelaars die problemen te hebben getackeld.