Microsoft heeft aangegeven voornemens te zijn meerdere mensen in de mixed reality te willen plaatsen en te laten communiceren. Dat kan bijvoorbeeld door twee mensen allebei een HoloLens te geven, maar de ontwikkelingen staan in principe los van dat apparaat.

Microsoft wil eerdere mensen in één gemengde realiteit

Microsoft werkt op dit moment aan een methode om meerdere mensen te plaatsen in één gemengde realiteit. Microsoft noemt dit mixed reality, terwijl we daar eigenlijk al een term voor hebben: augmented reality. Maar dat terzijde; de techniek die voor de gedeelde gemengde realiteit wordt gebruikt, staat los van de Microsoft HoloLens en hoeft de ontwikkeling van dat apparaat niet te beïnvloeden, maar beide projecten kunnen natuurlijk wel met elkaar in contact komen. Desondanks blijft het een grote uitdaging voor Microsoft.

Het project dat losstaat van HoloLens, heet Comradre. Het is Microsoft al gelukt meerdere personen te laten communiceren met elkaar in die augmented reality, aangezien iedereen de digitale objecten kon aanraken, oppakken en verplaatsen. Deze tests werden gedaan met headsets op basis van smartphones, die gekoppeld waren aan laptops. Maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat Microsoft Comradre combineert met twee HoloLens-headsets, waarmee natuurlijk hetzelfde effect kan worden bereikt, zonder additionele hardware.

Zowel virtual als augmented reality zijn beide twee prominente en vooral interessante onderzoeksgebieden, waar met commerciële toepassingen straks veel geld verdiend kan worden. Daarom is het interessant om te zien wat de grote bedrijven bedenken over en doen met de realiteiten.