De Misfit Vapor, een fitnesstracker die onder de paraplu van moederbedrijf Fossil wordt uitgebracht, krijgt toch geen zelfstandige gps-functie aan boord. Dat is teleurstellend voor mensen die hun telefoon tijdens fietsen of rennen graag thuis willen laten.

Android Wear 2.0

De Misfit Vapor is in januari dit jaar aangekondigd, maar daarna hebben we er weinig meer over gehoord. Wel kwam tussendoor nog de mededeling dat de fabrikant zich had bedacht wat het besturingssysteem betreft: dat werd geen ‘eigen’ OS, maar toch Android Wear 2.0. Dat leek goed niews te worden, want voor een prijs van nog geen tweehonderd dollar zou de Misfit Vapor dan een van de goedkoopste Android Wear 2 smartwatches worden die er te krijgen is.

GPS via smartphone

Dat wil zeggen, met zelfstandig werkende gps aan boord. Dat is dus niet zo, heeft Misfit zich onlangs laten ontvallen. Wel is er ‘verbonden gps’, wat betekent dat de smartwatch zijn gps- en kaartgegevens domweg van een verbonden smartphone haalt. Maar die moet je dan wel bij je hebben. Anders wordt de route die is gelopen of gefietst niet vastgelegd.

Waterdicht

Als de Misfit Vapor op de markt komt, blijft het een aantrekkelijk geprijsde keuze. NFC zit er ook niet in, dus contactloos betalen bij een betaalterminal kan je niet met deze smartwatch. Maar het is wel een volledig toegeruste fitnesstracker met een lichtsensor, geen ‘flat tire’ (lekke band) zoals de eerste-generatie Fossils met Android Wear, en het dingetje is ook nog eens bestand tegen water.

Prijs niet gedaald

De aangekondigde winkelprijs blijft echter 199 dollar, terwijl de zelfstandige gps-functie er dus uit is gehaald. Dat komt Misfit her en der op flink wat kritiek te staan.