Wellicht heb je er wel van gehoord: subvocalisatie. Dat is wanneer je in gedachten woorden herhaalt. Dat doe je bijvoorbeeld tijdens het lezen en is een manier om actief bezig te zijn met teksten en het onthouden ervan te vergemakkelijken. Maar subvocalisatie kan ook gebruikt worden in technologie.

Gedachten in technologie gebruiken

Onderzoekers van MIT hebben een apparaat ontwikkeld dat je op je gezicht draagt, dat signalen van je hersenen en gezichtsspieren kan meten. Die signalen en spieren gebruik je als je aan het subvocaliseren bent. De gadget ziet er nu nog vooral uit als een vreemd medisch apparaat en is wat aan de grote kant, maar heeft wel groot potentieel.

Het systeem kan de signalen die binnenkomen namelijk doorsturen naar een computer. Die computer maakt dan weer gebruik van kunstmatige intelligentie om woorden te onderscheiden. Met behulp daarvan zou je een computer opdrachten kunnen geven zonder te hoeven praten. Zo kan je bijvoorbeeld ‘vragen’ hoe laat het is, of je mobiele telefoon een appje laten versturen.

Uitbreiding van het interne

In een statement laat een van de ontwikkelaars, Arnav Kapur, het volgende weten over het idee: “We wilden een intelligent apparaat ontwikkelen dat je kan aanvullen. Ons idee was om een computerplatform te ontwikkelen dat meer intern werkt. Dat mens en machine op bepaalde manieren samensmelt en als een uitbreiding van het interne voelt.”