MiTAC lanceert MiVia Essential 350, ‘s werelds eerste fitnesstracker met ingebouwde ECG-sensor, NASA EMD-technologie en ademhalingtraining. Dankzij de ECG-monitor hebben gebruikers toegang tot Health & Body Index-data.

MiVia Essential 350 van MiTAC

MiTAC lanceert MiVia Essential 350, ‘s werelds eerste fitnesstracker met ingebouwde ECG-sensor, NASA EMD-technologie en ademhalingtraining. Dankzij de ECG-monitor hebben gebruikers toegang tot Health & Body Index-data. Daarmee is het mogelijk je gezondheid te verbeteren. De beloofde nauwkeurigheid van het ECG (elektrocardiogram) is te danken aan het feit dat de puls direct aan het hart wordt genomen, en niet via PPG (photoplethysmogram) vanaf de polsslagader, waar optische hartslagmeters op leunen.

De data van de ECG-monitor wordt geanalyseerd door de Health & Body Index van de polsband. Door de ECG-sensor tussen de twee en tien seconden met een vinger aan te raken, kan de gebruiker zijn hartslag meten. Door de ECG-sensor gedurende dertig seconden (beperkte versie) of twee minuten (gedetailleerde versie) aan te raken, heeft de gebruiker ook toegang tot een volledige analyse. De resultaten zijn zichtbaar wanneer de polsband wordt gesynchroniseerd met de Android of iOS-app, die gratis te downloaden is vanuit de appstores.

Na twee minuten geeft de app een gedetailleerd overzicht van de gezondheid, inclusief de ANS-leeftijd (Autonomic Nervous System) of de 'werkelijke leeftijd' van de gebruiker, het stressniveau en zelfs het lichaamsenergieniveau. Dit gaat vergezeld van een duiding van de getallen. Er wordt bijvoorbeeld weergegeven of het energieniveau hoog genoeg is om het huidige stressniveau aan te kunnen, gekoppeld aan een kort advies. Door de info regelmatig vast te stellen, is het mogelijk de data te vergelijken -- en te kijken of je iets kunt verbeteren in je leven.

Een logboek met nauwkeurige gezondheidsindex-gegevens stelt gebruikers in staat om bewuster met hun gezondheid om te gaan en maatregelen te nemen voor geleidelijke verbetering. Een mogelijke manier om verbetering te realiseren is het beoefenen van diepe ademhalingsoefeningen met de Breath Training-functie.

Technologie van NASA

De MiVia Essential 350 is wereldwijd de eerste draagbare consumententracker die gebruikmaakt van de speciale NASA EMD-technologie. NASA gebruikt deze technologie zelf om kleine veranderingen in de omwenteling van de aarde te voorspellen, die worden veroorzaakt door natuurlijke fenomenen zoals getijden en aardbevingen. Deze kennis is van cruciaal belang voor ruimtemissies en moet absoluut accuraat zijn, want er is geen ruimte voor fouten. EMD staat voor Empirical Mode Decomposition en het is een essentieel onderdeel van de Hilbert-Huang Transformatie (HHT) technologie van NASA. De NASA EMD-technologie wordt gebruikt in verschillende expertisegebieden, zoals astrofysica, zonnefysica, atmosferische turbulentie en nog veel meer.

De NASA EMD-technologie optimaliseert ook de Health Index en de ademhalingsmetingen. Het is moeilijk om het ademhalingsritme met ECG te monitoren zonder EMD, omdat er veel signaalvervuiling is wanneer het signaal wordt gedetecteerd door de ECG-sensor, waardoor de golfvorm van de hartslag onduidelijk is. Dit algoritme helpt de irrelevante ruis eruit te filteren, zodat het apparaat de RR-interval duidelijk kan zien. Hartslagvariabiliteit wordt gemeten door het berekenen van de tijd tussen de R-pieken op het ECG. Dus aan de hand van deze hartslagvariabiliteit berekenen we de Health Index.

'Gewone' fitnesstracker

De MiVia Essential 350 fungeert ook als een dagelijkse activiteitstracker. Zodra de polsband meer dan 1,8 stappen per seconde meet, telt hij het als hardlopen of Activity Minutes. Hij houdt ook het aantal stappen bij, de activiteiten, de afgelegde afstand, de verbrande calorieën, de dagelijkse doelen en de vooruitgang over tijdsperiodes. De app houdt bovendien een slaapdagboek bij, zodat gebruikers hun slaappatronen kunnen analyseren om te zien of ze genoeg kwaliteitsslaap krijgen.

De dunne polsband is compatibel met smartphones, waardoor gebruikers waarschuwingen en previews van binnenkomende telefoonoproepen en berichten van onder meer WhatsApp, Facebook Messenger, Skype en Twitter kunnen ontvangen. Deze functionaliteit kan uitgeschakeld worden om niet gestoord te worden tijdens work-outs of ‘me-time’.

Prijs en beschikbaarheid

De MiVia Essential 350 zal vanaf februari beschikbaar zijn vanaf 119 euro. De MiVia Essential-app is gratis en compatibel met iPhones vanaf iOS 8 en smartphones vanaf Android 5.0.