Microsoft noemt haar virtualrealityplatform Mixed Reality. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? In dit artikel een overzicht over de technologie.

Wat is Windows Mixed Reality?

In de afgelopen maanden is er heel wat te doen geweest omtrent Windows Mixed Reality. Dit is een platform van Microsoft, die virtuele ervaringen kan aanbieden middels een bijpassende bril. Die brillen zijn onder meer afkomstig van Dell, Lenovo en Asus. Mocht je dit allemaal bekend voorkomen, dan kan dat heel goed: Mixed Reality is namelijk niet heel veel anders dan virtual reality, maar dan als platform van Microsoft. Maar wat kun je er nou precies mee? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden van het platform.

Mixed Reality: de omgeving

Wanneer je een mixedrealitybril opzet, dan kom je terecht in een virtuele omgeving. Het is een huis bovenop een klif, waar je verschillende opties in virtual reality aantreft. Zie dit als een centrale omgeving waar je de games en apps aantreft. Je kunt hier allerlei dingen verslepen en vastpinnen waar je maar wil. Ook is er een virtuele kamer waar je video's kunt bekijken. Je kunt zelfs een virtuele versies van je desktop opvragen en bedienen vanuit de bril, met de speciale controllers die Microsoft heeft ontwikkeld (hier meer over die controllers).

Het klinkt misschien een beetje gek of onwaarschijnlijk allemaal, maar we hebben de omgeving zelf kunnen uitproberen en hebben geen moment hoeven wennen aan onze nieuwe omgeving. Het werkt vloeiend en intuïtief. Het Windows Mixed Reality Platform werkt zelfs met Windows Universal Apps, waardoor je dus een groot scala aan applicaties in virtual reality kunt bedienen. Mocht dit systeem straks (of ooit) feilloos werken, dan zou een dergelijke bril wellicht een setup van meerdere monitoren gaan kunnen vervangen.

Mixed Reality: de controllers

Hierboven noemden we ze al even: de speciale controllers voor de mixedrealitybrillen. Ze lijken een beetje op de controllers die worden meegeleverd met de Oculus Rift. Maar in tegenstelling tot die controllers, hebben deze geen externe sensoren nodig. Dat betekent dat je alleen de headset in een hdmi- en usb-poort hoeft te pluggen en meteen aan de slag kunt. Je hoeft dus niet nog eens twee usb-poorten op te offeren aan sensoren. Verder heb je ook helemaal geen aparte handelingen nodig: zorg gewoon voor genoeg ruimte om je heen.

Aan de bovenkant zitten led-lampen waarmee de bril de controllers kan volgen. Daaronder zit een ronde trackpad, een analoge knuppel en een menuknop. Op de body zit een Windows-knop en een trigger. Dit is één van de eerste controllerdesigns die zijn bedoeld voor inside-out tracking (het idee dat je dus geen externe sensoren nodig hebt voor het volgen van de controllers). Wellicht dat je de controllers nu nog als grof kunt ervaren -- maar dit zijn de eerste generatie controllers. Waarschijnlijk verandert het design bij een nieuwe iteratie.

Elke fabrikant die haar eigen mixedrealityheadset maakt, gebruikt in feite dezelfde controllers. Ze worden niet per bril opeens aangepast. Het enige verschil tussen de ene en de andere controllerset zal het logo zijn dat aanwezig is, om aan te geven bij welke bril ze horen. We snappen dat Microsoft dit zo graag wil zien, maar, zoals we eerder al aangaven, het zou wel fijn zijn als er straks ook nieuwe, of tenminste andere, controllers komen die voor meer mensen lekkerder in de hand liggen. Daar is voor nu helaas niets over bekendgemaakt.

Mixed Reality: de games

Naast een brede ondersteuning voor applicaties, zal er straks mogelijk ook een brede ondersteuning zijn voor games. Microsoft heeft eerder aangekondigd dat de mixedrealityheadsets ondersteuning aanbieden voor games van SteamVR. Ook moeten geschikte games die in de Windows Store staan, de eigen digitale winkel van Microsoft, ondersteund worden. Hoe deze games spelen hangt ook deels af van de computer die aan de bril kan worden gekoppeld. Hoe beter je computer is, hoe beter de digitale ervaring zal zijn.

Mixed Reality: tot slot

In feite is Mixed Reality momenteel Microsofts eigen versie van virtual reality. Voorlopig dan. De reden dat het bedrijf uit Redmond deze naam heeft gekozen, is omdat het de brillen wil gebruiken om zowel virtual als augmented reality te ondersteunen en zelfs samen te brengen in één product. Daardoor is de naam van dergelijke headsets vooralsnog een beetje misleidend, maar in de toekomst kan dit dus gaan veranderen. Hoe Microsoft dat van plan is en wanneer die veranderingen komen, is op moment van schrijven onbekend.

Weet waar je op moet letten

Wil je meer lezen over virtual reality? We vergelijken in dit artikel de grootste VR-brillen van dit moment. Om het nog gemakkelijker te maken, hebben we eerder al een artikel geschreven over de verschillende virtual reality-brillen en waar je op moet letten wanneer je er eentje wil kopen. Dat artikel vind je hier: Dit moet je weten voordat je een virtualrealityheadset koopt. Daarnaast is er natuurlijk een verschillen tussen virtual en augmented reality. Wil je daar meer over lezen, dan kun je terecht in dit uitgebreide artikel.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtualrealitygear en fitnesstrackers.