Modeontwerpster Kasia Molga heeft een sjieke wearable bedacht, die als een soort verlichte sjaal of masker over het bovenlichaam en een deel van het gezicht wordt gedragen. De kleuren van de wearable veranderen naarmate de luchtkwaliteit verslechtert of verbetert.

Luchtvervuiling

Kasia Molga wil hiermee de aandacht vestigen op het enorme probleem van luchtvervuiling. De International Energy Agency heeft een rapport uitgebracht waarin staat dat er dagelijks wereldwijd 18.000 mensen overlijden aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dat staat gelijk met zes miljoen doden per jaar.

De meeste luchtvervuiling ontstaat door de productie van energie door fossiele brandstoffen of biomassa te verbranden. Zoals in kolencentrales gebeurt.

Human Sensor

Voor dit probleem bestaat volgens de modeontwerpster te weinig aandacht. Hoewel gezaghebbende wetenschappers al jaren op de risico's wijzen, wordt er niet echt geluisterd; de luchtvervuiling neemt juist hand over hand toe in grote delen van de wereld.

Het 'Human Sensor'-project is door Molga ingegeven na een astma-aanval. Haar eigen lichaam fungeerde op dat moment als een natuurlijke sensor voor luchtvervuiling, besefde ze. Het project bestaat eruit dat modellen in de Engelse stad Manchester op straat gaan rondlopen met kleurige, slimme wearables om hun bovenlichaam, die van kleur en vorm veranderen als er luchtvervuiling wordt 'opgesnoven'. Ook de adem van de drager is van invloed op deze verlichte kleding.

Invisible Dust

Deze hi-tech kleding wordt geproduceerd door een organisatie met de naam Invisible Dust, waar artiesten en wetenschappers in samenwerken om de klimaatverandering en de vervuiling op de politieke agenda te krijgen.

Alvorens de modellen de straat op gaan met hun bijzondere kleding, hebben de wetenschappers al uitgezocht welke routes ze moeten lopen om de beste resultaten te boeken.