Dat je je smartphone niet bij je oor moet houden tijdens het rijden, of eigenlijk helemaal niet aan moet raken, mag inmiddels duidelijk zijn. Daar krijg je snel een boete voor. Maar, ook het dragen van een smartwatch zorgt er mogelijk in de toekomst voor dat je mag afrekenen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarschuwt voor de mogelijkheid dat smartwatches in de auto je een boete kunnen bezorgen, zo meldt Tweakers vandaag. Het dragen van een smartwatch kan namelijk gezien worden als een overtreding van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

Een smartwatch is bestemd voor mobiele openbare communicatiediensten, waardoor het als een mobiele telefoon te zien is zoals omschreven in Artikel 61a van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

Toch is het nog niet zeker dat je zomaar een boete kunt krijgen wanneer je een smartwatch draagt tijdens het tijden. De discussie gaat dan namelijk over het 'vasthouden'. Een smartphone houdt je vast, een smartwatch draag je. Een rechter zou hier een oordeel over moeten vellen voordat we met zekerheid kunnen zeggen dat je maar beter je smartwatch af kunt doen in de auto. Overigens is ook onduidelijk of alleen slimme horloges met een eigen belfunctie (met sim-kaart dus) strafbaar zijn.