We kennen al hybride smartwatches, met wat slimme functies onder de motorkap van een echt horloge. Nu komt MyKronoz met precies het omgekeerde: een smartwatch met een scherm, maar wel echte wijzers.

Gaatje in het scherm

En dat hebben we nog niet eerder gezien. Er zit dus een gaatje precies in het midden van het TFT-scherm, om de as van de wijzers door te laten. Die wijzers blijven dus altijd boven het scherm zichtbaar, in tegenstelling tot wijzers die op het scherm zelf zouden worden afgebeeld.

ZeTime

De naam van deze smartwatch is ZeTime. Het digitale TFT-scherm is in staat om digitale wijzerplaten te laten zien, met als enige constante die fysiek aanwezige wijzers. Verder brengt het horloge smartphone-notificaties naar de pols en verzamelt het fitness-data, door een ingebakken stappenteller.

Geen Android Wear

Hoewel het er van een afstandje ietwat op lijkt, loopt deze smartwatch niet op Android Wear. MyKronoz heeft er een zelfontwikkeld besturingssysteem op gezet. Dat is compatibel met zowel Android- als iOS-apparaten. Het hele design van de user interface is door MyKronoz zelf ontwikkeld.

Hartslagsensor

De smartwatch beschikt over een drie-assige accelerometer, een hartslagsensor voor het monitoren van activiteit en slaap, en het is waterdicht tot dertig meter diep. Er is een hele reeks verwisselbare bandjes en digitale wijzerplaten beschikbaar, om de smartwatch maximaal aan te passen aan de wens van welke gebruiker dan ook. Er zit een oplaadbare batterij in die, aldus de beschikbare informatie, de wijzers dertig dagen hun rondjes laat draaien. Maar het scherm zal het waarschijnlijk veel minder lang volhouden, en wellicht een eigen batterij hebben. Daarover is echter nog niets gezegd.

Tijdzone

MyKronoz meldt verder nog over de ZeTime dat de tijdzone automatisch wordt ingesteld, en dat het horloge is vervat in een roestvrijstalen behuizing van 44 millimeter rondom. De bediening vindt plaats via het aanraakscherm of de knop aan de zijkant.

Tweehonderd dollar

De prijs van het nieuwe klokje: 199,90 dollar. De ZeTime is in diverse landen beschikbaar vanaf september dit jaar, maar of Nederland daar ook bij zit, is nog niet bekendgemaakt.