De tweede versie van de Microsoft HoloLens krijgt een speciale chip met kunstmatige intelligentie aan boord, ontwikkeld door Microsoft. De chip stelt de bril in staat data direct te verwerken op het apparaat, waardoor alles veel sneller kan gaan.

AI-chip aan boord van tweede Microsoft HoloLens

Microsoft maakt maandag bekend dat de tweede versie van de Microsoft HoloLens een speciale chip voor kunstmatige intelligentie aan boord krijgt. Deze zelfgemaakte chip - wel door Microsoft ontworpen, maar niet door het bedrijf gefabriceerd - zal in staat zijn visuele data te analyseren. Dit keer direct op de augmentedrealitybril, waardoor het verwerken van informatie een stuk sneller zal gaan. De data hoeft niet eerst geüpload te worden naar de cloud. Hierdoor behoudt - en versterkt - Microsoft het mobiele karakter van de speciale bril.

Het plaatsen van een offline AI-chip heeft ook een ander voordeel: de data wordt offline beheerd en opgeslagen en is dus veiliger dan wanneer die eerst over het internet wordt verstuurd. De chip wordt direct in de Holographic Processing Unit gebouwd, het centrum van de augmentedrealitybril waar alle sensoren in zitten -- bijvoorbeeld de sensoren van het volgen van het hoofd en de infraroodcamera's. De verwachting is dat de tweede Microsoft HoloLens in 2019 wordt uitgebracht, waar de rol van AI mogelijk nog centraler is geworden.