Gear S3 a

Samsung heeft tijdens IFA 2016 de Gear S3 gepresenteerd, een smartwatch die net als voorganger Gear s2 op Tizen loopt. Er zijn twee varianten van het horloge gepresenteerd: de Classic en de Frontier.


Classic en Frontier


Het verschil zit vooral in het uiterlijk. De Classic is wat minder sportief uitgevoerd dat de Frontier. Beide horloges bezitten weer de bijzondere draairing die Samsung vorig jaar met de Gear S2 al introduceerde. Die 'duikring'  bezit nieuwe functies om het horloge en de verbonden smartphone te besturen. Zo kunnen er nu ook telefoontjes mee worden aangenomen of geweigerd.

Gear S3 Frontier a


Waterbestendig, GPS

De horloges zijn waterbestendig volgens het IP68-protocol en bezitten ingebouwde gps, waarmee ze voor sportievelingen handig zijn: loop- en fietsroutes worden vastgelegd door het horloge zelf, zonder dat een smartphone mee hoeft.

De Frontier is volgens Samsung geschikt voor mensen die houden van avontuur. 'Een robuuste uitstraling met stijl', noemt de Koreaanse fabrikant dit. De vorm en de grootte hebben veel weg van een luxe horloge, vindt Samsung.

Gear S3 Classic a


Klassiek ontwerp

Samsung heeft voor het ontwerp van de nieuwe smartwatches inspiratie geput uit de klassieke horlogerie-industrie. Ze lijken veel minder op kleine polscomputers dan de allereerste smartwatches van Samsung, en meer op een gewoon horloge met bijzondere en slimme functies. De Gear s3 is geschikt voor horlogebandjes met een breedte van 22 millimeter, net als veel gangbare gewone horloges. Zo kan de bezitter van deze smartwatch hem aan zijn eigen stijl aanpassen.

Gear S3 Classic b


Gorilla Glass SR+

De batterij moet het makkelijk vier dagen volhouden, meldt Samsung. Het horlogeglas is gefabriceerd door Corning: Gorilla Glass SR+, speciaal ontworpen voor smartwatches. Het is volgens Samsung een helder, krasbestendig en hard display. Het horloge staat altijd aan, en geeft zestien miljoen kleuren weer op een super amoledscherm. De tijd is zo altijd te zien, net als op een traditioneel horloge.


Draairing met nieuwe functies

Door aan de draairing te draaien kan de bezitter inkomende telefoontjes of alarmmeldingen accepteren of negeren. Op het scherm kan worden geschreven of getekend. Op die manier geschreven letters of smiley's worden automatisch omgezet in tekst of emoji. Zo kunnen korte reminders gemaakt worden of takenlijstjes; voor dat laatste is de Reminders-app toegevoegd.

Gear S3 Frontier b


SOS-functie

De smartwatch beschikt over een SOS-functie. Als de eigenaar op de een of andere manier in nood verkeert, kan op het horloge een SOS-functie worden geactiveerd en zo worden locatiegegevens naar van tevoren opgegeven personen (familie, politie, arts etc.) gestuurd. Dat kan ook als de smartphone niet in de buurt is.

De Gear S3 heeft als een van de zeer weinige smartwatches een ingebouwde luidspreker. Daarmee kunnen gesproken berichten worden voorgelezen en kan er naar muziek worden geluisterd.


Apps

Samsung levert bij de smartwatch diverse apps in de categorieën fitness, muziek, nieuws, sport en reizen. De apps zijn geoptimaliseerd voor de Gear line-up. De wijzerplaat kan worden aangepast aan de levensstijl van de drager en apps en wijzerplaten zijn zonder tussenkomst van een smartphone op het horloge te downloaden. Samsung werkt voor meer apps samen met ontwikkelaars, zodat het ecosysteem rond dit Tizen-horloge blijft uitbreiden.


KNOX

Samsung KNOX is voor het eerst beschikbaar op een smartwatch met deze Gear S3. Ontwikkelaars kunnen hier wat mee doen door een sdk te downloaden. Zakelijke gebruikers kunnen er nu al wat mee.


Gear S2

Sommige nieuwe functies van de Gear S3 brengt Samsung ook naar de Gear S2. Dit horloge blijft ook ondersteund worden door Samsung.


En de prijs: 399 euro

De Gear S3 is eind dit jaar in Nederland te koop in de kleuren zilver (Classic) en donkergrijs (Frontier). Ze kosten allebei 399 euro; dat is echter de adviesprijs, winkels kunnen hiervan afwijken.