zen tegen je smartwatch om de hiermee verbonden smartphone op te nemen. Dat is een van de manieren die wetenschappers van een Amerikaanse universiteit hebben uitgevonden om smartwatches te verbeteren.

'Pffffffff....'

Het is soms wat lastig om een smartwatch met de vingers te bedienen. Het scherm is klein en iconen zijn lastig aan te tikken. Knoppen aan de zijkant van het horloge verhelpen dit soms, maar het kan volgens de Amerikaanse wetenschappers nog makkelijker. Door tegen het scherm te blazen, er gewoon tegen te ademen, of even te puffen. De ingebouwde microfoon vangt dat op en zet het geluid om in een actie.

'Sst!'

Welk geluid in welke smartwatch-actie wordt omgezet, is een kwestie van leren. Dat moet de smartwatch doen op basis van herkenning van het geluid. Je kunt straks 'sst'  tegen je smartwatch sissen om een binnenkomend telefoontje te weigeren, als je bijvoorbeeld in een vergadering zit. Of je blaast er twee keer tegen om aan te geven dat je even niet kunt opnemen. Lang en kort blazen in combinaties, zoals een soort geblazen morse-code, kunnen nog meer acties van de smartwatch en de smartphone bedienen.

Spraakherkenning

Dit is allemaal ter aanvulling van de spraakherkenning, die nu al via de verbonden smartphone in smartwatches werkt. Maar ingesproken woorden worden nogal eens verkeerd herkend, zeker bij het dicteren van een bericht. Even blazen tijdens het dicteren kan een woord weer wissen. Blaas langer, en het hele bericht wordt verstuurd als het klaar is.

Gehandicapten

Deze technologie kan natuurlijk ook bij smartphones en tablets worden toegepast. De technologie kan door gehandicapten mooi worden benut, vinden de onderzoekers van de universiteit. Maar ook gewone gebruikers kunnen er wat aan hebben.

Scrollen met het horlogebandje

Dezelfde wetenschappers hebben het horlogebandje en de behuizing van een smartwatch met functies weten toe te rusten. Door over het bandje of de behuizing te vegen, wordt informatie op het schermpje van de smartwatch gescrolld. Dat werkt blijkbaar handiger dan scrollen op het horlogescherm zelf, dat door de vinger steeds wordt bedekt. Hierbij merken de wetenschappers op dat scrollen op een rubber horlogebandje beter werkt dan op een horlogeband van leer, vanwege de frictie van het materiaal.

Bestaande smartwatches

De ingebouwde gyroscoop en accelerometer in de smartwatch kan ook voor de bediening van het horloge worden benut, melden de onderzoekers. 3D-gebaren boven het scherm kunnen zo bijvoorbeeld worden herkend. Alle nieuwe vindingen zijn gekoppeld aan bestaande smartwatches, die voldoende technologie in huis hebben om ze te laten werken.

Aanraakpunten

Zo hebben de wetenschappers een app ontwikkeld die acht aanraakpunten introduceert op de bezel (rand) van het horloge. Zo hoeft de gebruiker niet door een eindeloze lijst van horloge-apps te scrollen om de juiste te vinden. De acht punten kunnen worden geprogrammeerd voor veelgebruikte apps. Zoals facebook.

Op deze wijze proberen de wetenschappers de smartwatches makkelijker te maken in het dagelijks gebruik. Wie een smartphone in zijn zak heeft en iets aan het tillen is, kan hem niet opnemen of het belletje beleefd weigeren. Door een zuchtje tegen de smartwatch kan dat wel.

TapSkin

Dan is er ook nog een vinding, TapSkin, waarmee je op de rug van je hand tikt waarna het horloge input herkent. Bijvoorbeeld de cijfers van nul tot negen. Je kunt op elf verschillende plekken op je hand tikken met de vinger van je andere hand. Met de microfoon van het horloge en de ingebouwde sensors herkent de smartwatch waar precies wordt getikt, waarna de invoer op de smartwatch plaatsvindt.