Wetenschappers hebben een nieuwe wearable ontwikkeld, waarmee astma-patiënten een aanval kunnen voorspellen en voorkomen. De wearable zit nog in de proeffase. Hij wordt deze zomer verder getest.

Weg met de inhalers: hier komt HET

Weg met de inhalers met medicatie om een opkomende aanval te bestrijden, dat is het doel van deze polswearable die verbonden is met een soort sticker die op de borst wordt geplakt. In die sticker bevinden zich sensors die van alles vastleggen over de fysieke staat van het lichaam. De nieuwe wearable is al getest op een beperkt aantal patiënten met goede resultaten, melden de wetenschappers van de North Carolina State University die het hebben ontwikkeld.

Huidsensor op de borst

"We hebben het getest op een klein aantal mensen en alle sensors werken. Het systeem verzamelt accuraat alle data", aldus een van de wetenschappers. Het systeem heet voluit Health and Environmental Tracker (afgekort HET). In de sticker zitten sensors die de bewegingen van de patiënt volgen, de hartslag, de ademhalingssnelheid, en het zuurstofgehalte in het bloed. Ook de huidweerstand en eventueel piepende ademhaling worden vastgelegd.

Polsband

De polsband houdt zich vooral bezig met het monitoren van omgevingsfactoren, zoals organische bestanddelen in de lucht en ozon, en bovendien de luchtvochtigheid en de temperatuur. Ook houdt de band aanvullend op de sticker de bewegingen van de patiënt in de gaten, met de band de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed.

Spirometer

Voorts hoort er nog een niet-wearable component bij: een spirometer. Daarin moeten de patiënten een aantal keer per dag ademen om de longfunctie te monitoren.

Computeranalyse moet aanval voorkomen

Alle data die de sensors opvangen wordt draadloos naar een computer gestuurd, waar speciaal hiervoor geschreven sortware alles opneemt en analyseert. Op die manier kan een astmatische aanval worden voorspeld. De patiënt kan die dan voorkomen door zijn gedrag aan te passen. "Misschien door enkel maar naar binnen te gaan, of door een sportieve oefening af te breken", aldus de wetenschappers.

De wetenschappers zetten deze zomer hun proefnemingen met de wearable HET op uitgebreidere schaal voort.