Een Amerikaans bedrijf heeft een wearable uitgebracht die niet alleen meet of je diep slaapt, maar er ook iets aan doet om de periode van diepe slaap te verlengen.

Dreem

Het gaat hier om de Dreem van het bedrijf Rythm. De Dreem is een hoofdband die detecteert of de drager in diepe slaap verkeert. Als dat zo is, wordt via de hoofdband een geluid geproduceerd die dit stadium van de nachtrust moet verlengen.

Geluid

Dat geluid brengt de hoofdband direct over op de schedel, dus niet via oordopjes. Er zit helemaal niets in de oren. De hoofdband van lichtgewicht siliconen-polymeer heeft een geluids-overbrengend onderdeel. Daarbij bevat de hoofdband een aantal sensors die herkennen of de drager slaapt, en hoe diep.

Dreem b

 

Zelflerend

In de hoofdband is een algoritme ingebouwd waardoor de band zelflerend is. Zo kan de Dreem naarmate hij meer door dezelfde gebruiker wordt gedragen, sneller en beter informatie over de slaap en de diepte daarvan vastleggen.

Geen slaappil

Rythm meldt hierbij dat de Dreem allerminst is bedoeld om mensen te helpen in slaap te komen. Het is geen slaappilvervanger. Het enige wat hij doet, is de slaap registreren en de diepte ervan verlengen door een geluid. Zoals bekend is het stadium van diepe slaap belangrijk voor een gezond leven. Wie langdurig diep slaapt, wordt de volgende ochtend uitgerust wakker.

Hersenactiviteit

Ook in wakkere staat kan de drager iets hebben aan de hoofdband. Via een app op de verbonden smartphone of tablet, op dit moment alleen nog een iPhone of iPad, kan de gebruiker zijn eigen hersenactiviteit zien.

De hoofdband kan ook benut worden als wekker. Die maakt je wakker op een optimaal moment rondom je standaard-wektijd, als je slaap niet al te diep meer is.

349 dollar

De Dreem is te koop op de website van Rythm voor 349 dollar. Later dit jaar is het apparaat te koop. In een weinig informatief filmpje laat Rhytm zien waar de band voor bedoeld is.