Nokia heeft zijn eerste virtual reality-product gepresenteerd en nee, het is geen virtual reality-bril van het Finse bedrijf. Het gaat hier om de Ozo: een 360 graden-camera die in staat is videomateriaal te schieten voor een virtual reality-apparaat.

Nokia Ozo: de 360 graden-camera voor vr-video's

Het gerucht dat Nokia zou werken aan een virtual reality-product blijkt waar te zijn, ook al is het niet iets waarvan we van tevoren hadden kunnen bedenken dat Nokia hiermee zou kunnen aankomen. Het Finse bedrijf produceert namelijk geen eigen virtual reality-headset waar je games op kunt spelen en films op kunt kijken, maar presenteert juist een 360 graden-camera die films kan produceren voor andere vr-apparaten. Nokia noemt het de Ozo: een apparaat met tal van camera's aan boord, dat wat wegheeft van een voetbal.

Helaas is het zo dat we de Nokia Ozo niet zelf kunnen uitproberen, omdat we hier niet te maken hebben met een product voor de consumentenmarkt. In plaats daarvan is de Ozo bedoeld voor Hollywood. De Nokia Ozo is bevestigd aan een korte stok en heeft niet alleen acht camera's aan boord, maar ook nog eens acht microfoons, waarmee het mogelijk is geluid vanuit alle hoeken op te nemen. De verwachting is ook dat deze 3D-camera veel duurder gaat zijn dan de camera's die je nu al op de markt vindt, voor ongeveer 300 euro.

Met de Nokia Ozo zijn filmmakers in staat om in real-time te bekijken wat er precies gefilmd wordt. Ook hebben die filmmakers de mogelijkheid om een low-res preview te krijgen van wat er zojuist gefilmd is. Mocht je nou geen virtual reality-headset hebben en toch benieuwd zijn naar wat de camera kan, dan hebben we goed nieuws. YouTube ondersteunt tegenwoordig namelijk ook 360 graden-video's, waardoor het zomaar zou kunnen zijn dat we binnenkort meer van dat soort materiaal op de videostreamingwebsite tegenkomen.