een VR-bril moet je altijd uitkijken dat je nergens tegenaan loopt. Dat probleem is nu opgelost met de Occipital Bridge. Je salontafel doet voortaan gewoon mee in de virtuele wereld. De Bridge is een VR-bril speciaal voor de iPhone.

Sensor en buitencamera

Stilstaan en je hoofd ronddraaien, dat is tot dusver wat de meeste mensen kunnen doen met een virtual realitybril. Tenzij je in een compleet lege ruimte gaat staan, is het tamelijk riskant om met zo'n bril te gaan rondlopen. Occipital Bridge heeft dit probleem onderkend en heeft een sensor en een camera toegevoegd aan de buitenkant van de bril. Die nemen de werkelijke wereld waar, en verweven die beelden in de virtuele wereld. Je salontafel wordt een Boeddhabeeld, een plant wordt een woeste oerwoudboom.

iPhone only

Het team achter Occipital Bridge is al twee jaar bezig hier de software voor te schrijven, en is onlangs gestart met een hardwareproject: de bril zelf. Die biedt plek voor een iPhone. De iPhone 7, 6S en 6 kunnen er in worden geklikt.

Met Androidtelefoons werkt Bridge niet. De makers hebben voor de iPhone gekozen vanwege de consistente afmetingen van het toestel en uiteraard het enorme aantal gebruikers.

Groothoeklens

Om de camera van de iPhone meer waar te laten nemen, is voorzien in een groothoeklens. Zo wordt een groter beeld opgenomen van de kamer en de obstakels om je heen. Die lens is onderdeel van de Bridge-bril en wordt precies voor het camera-oog van de iPhone geschroefd.

Virtual reality

De software is nogal een kunstje geweest. Om beelden van de kamer en de obstakels om de bril heen te kunnen verweven in de virtual reality, moeten de beelden in de software voortdurend worden aangepast. Dat is aardig gelukt, vinden de makers.

Handcontroller

De VR-bril wordt begeleid door een handcontroller die via bluetooth contact maakt met de headset en de iPhone-app. In die app kunnen voorts alle mogelijkheden van virtual reality worden benut. De makers van de Occipital Bridge hebben ook een grappig virtueel robotje aan hun software toegevoegd. Deze Bridget kun je zelfs virtuale balletjes toewerpen. Het robotje zal ze naar je terugbrengen, alsof het een hondje is. Daarbij maakt het niet uit of het virtuele balletje onder je echte salontafel is gerold.