Oculus, het bedrijf achter de virtual reality-wear Oculus Rift, geeft aan dat de update voor de development kit een week later verschijnt. Deze update zorgt ervoor dat oudere spellen onbruikbaar zijn met de nieuwste firmware-update voor het apparaat.

Update Oculus Rift maakt oude games onspeelbaar

Hoewel het nog wel even duurt, naderen we toch langzaam maar zeker de aanstaande release van de virtual reality-bril Oculus Rift en daarom voert het bedrijf achter de bril, Oculus als onderdeel van Facebook, enkele veranderingen door. Dat had eigenlijk deze week al moeten gebeuren, maar Oculus heeft op Twitter aangegeven dat de update een week op zich laat wachten. Het gaat hier om een update voor de software development kit (SDK) versie 0.7, maar die is dus helaas nog niet klaargestoomd voor een release.

Versie 0.7 gaat een aantal belangrijke veranderingen doorvoeren voor en aan de bril: er zouden enorm veel prestatieverbeteringen zijn en veel minder bugs. Op de blog van Oculus Rift schrijft Oculus-ontwikkelaar Nate Mitchell het volgende.

[The update] of the Oculus PC SDK [introduces] architecture changes that bring increased stability, performance, and a new ‘Direct Driver Mode’ developed in collaboration with Nvidia and AMD.

Nvidia en AMD zijn grote fabrikanten op het gebied van graphicskaarten voor pc, dus het is belangrijk dat deze twee bedrijven aan boord zijn. Samen met de SDK, krijgt ook de Rift zelf een update naar versie 0.7, zodat die helemaal compatibel is met de nieuwe software. Maar dat zorgt wel voor een problee voor ontwikkelaars, aangezien oudere software en games niet meer zullen werken.
As a result of these update, the 0.7 runtime won’t support applications built with 0.5 or earlier, including all content built with Unity 4.x. This means the majority of existing Rift games and application will need to be updated to 0.7 — or at least 0.6.0.1 — to work with the new 0.7 runtime.

Developers die dus al software op de bril hadden draaien op basis van de oude software, moeten dus nog even wat werk verrichten om ervoor te zorgen dat die software ook werkt met de nieuwe SDK. Dat is nu vervelend, maar aan het einde van de dag betekent dit wel dat we straks meer software en games hebben wanneer de Oculus Rift in het eerste kwartaal van 2016 wordt uitgebracht.

In juni kondigde Oculus aan dat de bril in het eerste kwartaal van 2016 wordt uitgebracht. Vlak daarvoor zal HTC, in samenwerking met Valve en Steam, zijn bril lanceren, genaamd HTC Vive, die mogelijk al rond de feestdagen in de winkel ligt. Sony werkt ondertussen ook nog stug door aan zijn virtual reality-headset, Project Morpheus, die in de eerste helft van 2016 moet verschijnen. Microsoft heeft een partnerschap met Oculus op zak en zijn eigen augmented reality-bril HoloLens en Samsung heeft wellicht een verrassing in petto.