Oculus-oprichter Palmer Luckey, die zijn bedrijf in maart verliet, blijkt geld te steken in een crowdfunding-project, Revive. Daarmee kunnen games en software die exclusief voor de Oculus Rift ontwikkeld zijn gespeeld worden op de concurrerende HTC Vive. Zou dat dan de reden zijn waarom hij uit het bedrijf stapte?

Flinke donaties

Luckey stak wat geld in de ontwikkeling van de Revive-software. Via Patreon geeft hij ontwikkelaar Jules Blok elke maand zo’n 2.000 dollar. Natuurlijk is dat niets voor Luckey, die zo'n 700 miljoen dollar rijker werd toen zijn bedrijf door Facebook gekocht werd. Maar daarin ligt mogelijk wel de reden van het vertrek van Luckey bij Oculus.

Toen Facebook het in 2014 overnam voor drie miljard dollar, werd namelijk besloten om software exclusief voor de Oculus Rift te gaan ontwikkelen. Dat zou indruisen tegen het persoonlijke standpunt van Luckey. Die schijnt juist voor een open VR-standaard te zijn, waarbij software juist voor alle platformen beschikbaar zou moeten zijn. Gespeculeerd wordt dat in zijn mogelijke onvrede hierover dan ook de reden voor zijn vertrek ligt.

Dat hij inderdaad geld steekt in het project Revive, werd vandaag bevestigd door Jules Blok. Hij schreef het volgende in een blogpost“Zoals sommigen van jullie al vermoed hadden, is de plotselinge extreme verhoging van het toegezegde bedrag afkomstig van Palmer Luckey. Ik wil hem danken voor zijn toezegging en alles wat hij voor de VR-community als geheel heeft gedaan.”

Oculus Rift en Revive

Revive is geen nieuw platform. Vorig jaar juni schreven we voor het eerst hierover. Toen was er nog het verhaal dat Oculus Rift-games uitgebreid zouden worden naar de HTC Vive. Dat bleek volgens het team achter Revive mogelijk door bepaalde wijzigingen in de software van de Oculus Rift te maken. Luckey wilde overigens niet reageren op het nieuws rond de donatie.