Oculus is samen met Xiaomi bezig om een VR-bril te produceren die niet meer dan tweehonderd dollar gaat kosten. Dat meldt Bloomberg. De nieuwe bril zou in 2018 op de markt worden gebracht.

Pacific: een zelfstandige VR-bril

Het prototype draagt volgens het zakenmedium de werktitel 'Pacific' en dat komt overeen met andere aan de Amerikaanse staat Californië verbonden namen van producten. Het zou gaan om een compacte versie van de Oculus Rift, de virtual realitybril die Oculus nu voor zo'n 600 euro verkoopt. Maar de nieuwe bril is wel, net als de Rift, een zelfstandig werkend apparaat. Dus niet, zoals de Gear VR van Samsung of de Daydream van Google, een houder waar je een smartphone in zet die het beeld en het processorvermogen moet verzorgen.

Kleiner dan Oculus Rift

De Pacific beschikt dus over eigen schermen en over een eigen Qualcomm-processor, aldus Bloomberg. Het apparaat is lichter dan de Rift, ook kleiner zoals gezegd, en het hoeft niet verbonden te worden met een pc of een smartphone. De Pacific zou dankzij zijn Qualcomm-chip over stevige grafische eigenschappen beschikken.

Maar er is wel een groot verschil met de Oculus Rift. De Pacific ontbeert positiebepaling. Dat blijft dus voorbehouden aan de high-end VR-brillen.

Xiaomi

De samenwerking met de Chinese elektronicafabrikant Xiaomi lijkt enigszins te vergelijken met de samenwerking die Oculus eerder had met Samsung, voordat Oculus werd overgenomen door Facebook. De nieuwe virtual realitybril zou ook in een speciale Chinese versie op de markt worden gebracht, met de merknaam Xiaomi erop en software die door deze fabrikant is ontwikkeld. Facebook is namelijk niet toegestaan in China, en Oculus als Facebook-dochter blijkbaar ook niet. Xiaomi heeft al een aantal VR-brillen ontwikkeld. De contacten tussen Xiaomi en Facebook zijn warm. CEO Hugo Barra van Xiaomi is dit jaar als vice-president voor virtual reality in dienst getreden bij Facebook.

In dit achtergrondartikel kun je alles lezen over de VR-bril Oculus Rift.