De Olympische Winterspelen zijn inmiddels in volle gang bezig en de eerste Nederlandse medailles zijn binnen. Van oudsher doen de Nederlanders het goed bij het langebaanschaatsen, maar ook de shorttrackers rijden zichzelf flink in de kijker en zijn steevast medaillekandidaat op de verschillende afstanden in deze discipline. Mogelijk komt dat door de hulp van Samsung, dat een speciaal schaatspak heeft ontwikkeld in samenwerking met de bondscoach Jeroen Otter en bewegingswetenschapper Bjorn de Laat; de Samsung SmartSuit.

Samsung SmartSuit staat in verbinding met de smartphone van de coach

De Samsung SmartSuit is een op maat gepakt shorttrack-pak voor de Nederlandse toppers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting. Het pak bevat vijf geïntegreerde sensoren die geplaatst zijn op de heupen, bovenbenen en de kuiten en meet of de shorttrackers diep genoeg zitten voor de optimale schaatshouding. De coach ontvangt deze gegevens op de smartphone en kan communiceren met de shorttrackers die een Samsung Gear-smartwatch dragen. De coach kan trillingen versturen naar de rijders, waardoor ze weten of ze dieper moeten gaan zitten, of juist goed zitten.
 


Dankzij de Samsung SmartSuit kunnen de shorttrackers nog efficiënter trainen op de meest effectieve houding. Jammer genoeg is het pak niet toegestaan om te dragen tijdens de wedstrijden zelf, want technologie is ten strengste verboden op de schaatsbaan. Het is leuk om te zien dat wearables, in dit geval technologie verwerkt in een schaatspak, ook steeds verder in de topsport doordringt. De eerste medailles zijn in ieder geval binnen bij het shorttracken. Zal dat mede komen door de Samsung SmartSuit? Meer informatie over dit innovatieve schaatspak vind je op de website van Samsung.