Onderzoek heeft nu bewezen wat veel gebruikers al wisten: de hartslagmeter van de Fitbit (en veel andere wearables) deugt niet. Hoe sneller het hart klopt, hoe meer de meter ernaast zit.

Hartslagmeting Fitbit Surge en Charge HR onbetrouwbaar

De Fitbit is de populairste wearable van dit moment. Om de hartslagmeter in de fitnesstracker te meten, hebben onderzoekers van de California State Polytechnic University in Pomona bij 43 proefpersonen twee verschillende Fitbitmodellen om de pols gedaan, en ze ook nog aan een echt elektrocardiogram gehangen. De Surge en de Charge HR van Fitbit bleken er soms twintig hartslagen per minuut naast te zitten. Ook gaven de twee modellen lang niet altijd hetzelfde meetresultaat. Soms registreerden de polsapparaatjes zelfs helemaal geen hartslag. De Surge deed het slechter dan de Charge HR.

Onderzoek onder 43 personen

De 43 volwassen proefpersonen die meewerkten aan de test, werden onderworpen aan een fitness-sessie van 65 minuten. Ze moesten joggen, touwtjespringen en op een loopband rennen. De resultaten gaven aan dat hoe harder het hart ging kloppen, hoe slechter de PurePulse-hartslagmeters in de Fitbit-trackers dit registreerden.

'Niet accuraat'

''De PurePulse trackers registreren de hartslag van de gebruiker niet accuraat", is de conclusie van de onderzoekers. "Vooral tijdens een gemiddelde tot hoog-intensieve work-out. De resultaten van de hartslagmeting van deze apparaten kunnen niet worden gebruikt om een behoorlijke schatting te geven van de hartslag van de gebruiker."

Rechtszaak

Een aantal Fitbit-klanten heeft zich al een tijdje verenigd in een zogeheten 'class action lawsuit' - een verenigde klacht bij de rechtbank - tegen Fitbit. Zij vinden dat Fitbit niet had mogen claimen dat de hartslagmonitor in de fitnesstrackers deugt. Al eerder voerde een radiostation in de Verenigde Staten een test uit van de Fitbits, om tot ongeveer dezelfde conclusies te komen als de wetenschappers.

Fitbit moet nog reageren op de bevindingen van de universitaire onderzoekers.