De smartwatch is helemaal hot; we zien bijna elke week nieuwe modellen verschijnen en de verwachting is dat de markt voor deze slimme horloges hard gaat groeien. Een veelbesproken onderdeel van smartwatches is privacy, de bescherming van je persoonlijke data. Deze data is mogelijk niet helemaal veilig op je horloge, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van New Haven laat deze week weten dat zij voor een onderzoek en experiment over encryptie relatief eenvoudig data van smartwatches hebben kunnen halen. Het gaat om privé-data die middels een hack van smartwatches van Samsung en LG gehaald is.

De onderzoekers hebben van de LG G Watch, welke draait op Android Wear, onder meer de agenda, contacten, het e-mailadres van de gebruiker en stappentellerdata kunnen halen. Van de Samsung Gear 2 Neo, draaiend op Samsungs eigen Tizen-software, hebben de onderzoekers data uit de gezondsheidsapp, e-mailberichten en contacten kunnen halen.

De resultaten van het onderzoek worden in augustus officieel gepresenteerd. Google, ontwikkelaar van het Android Wear-platform, heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd. Samsung en LG laten weten privacy en de bescherming van data uiterst serieus te nemen en de resultaten van het onderzoek af te wachten.