Het is een redelijk ervaren developer gelukt om een volledige versie van Android 5.0 Lollipop op de Samsung Gear S-smartwatch te zetten. Samsung levert het slimme horloge met Tizen af: het eigen besturingssysteem dat ook op smartphones en zelfs televisies werkt.

Foto's: Samsung Gear S draait op Lollipop

Samsung was wellicht één van de eerste grote smartphone- en elektronicafabrikanten die een eigen smartwatch op de markt heeft uitgebracht. In de afgelopen paar jaar heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf meerdere smartwatches uitgebracht, zowel zowel draaien op Android Wear (van Google) als Tizen (Samsungs eigen platform). De Samsung Gear S was één van de eerste slimme horloges van de fabrikant, met specificaties die voor een low-end smartphone niet veel voorstellen, maar voor een smartwatch nog altijd redelijk zijn.

samsung-gear-s-lollipop-1

Wat je kunt beschouwen als één van de weinige nadelen van de Samsung Gear S, is dat het horloge draait op Tizen, Samsungs eigen besturingssysteem voor smartwatches, smartphones, televisies en later mogelijk meer (mits Samsung het OS van de grond krijgt, wat het heel graag wil). Nu heeft een redelijk ervaren developer het voor elkaar gekregen Tizen te verwijderen van de Gear S, maar heeft het OS niet vervangen voor Android Wear - nee, in plaats daarvan draait deze Gear S nu op een volledige versie van Lollipop.

samsung-gear-s-lollipop-2

Juist, dat is Android 5.0 Lollipop, het Android-besturingssysteem dat Google vorig jaar in november heeft gelanceerd voor alle moderne Android-toestellen (smartphones en tablets) en ook als basis dient voor Android TV. Om dit voor elkaar te krijgen moest de ontwikkelaar de smartwatch wel rooten (waarbij je garantie komt te verlopen), voorzien van een custom recovery key en kernel en CyanogenMod 12.1 moeten installeren, voordat het Super Amoled-scherm Android 5.1.1 toonde op het scherm. En het resultaat mag er zeker wezen.

samsung-gear-s-lollipop-4