Het is een ontwikkelaar gelukt de Apple Watch te voorzien van het besturingssysteem Macintosh OS 7.5.5, dat negentien jaar geleden uitkwam. Hij heeft daarvoor het slimme horloge wel moeten hacken, dus probeer dit straks niet meteen zelf.

Macintosh OS 7.5.5 op de Apple Watch

Het is ontwikkelaar Nick Lee gelukt om de Apple Watch te hacken en daarna te voorzien van het bijna twintig jaar oude besturingssysteem Macintosh OS 7.5.5. Dat OS werd op 27 september 1996 uitgebracht op de markt. Wat je ermee moet? Wij hebben ook geen idee, maar het is op zich een grappig idee. Ook heeft Lee een video vrijgegeven waarin we kunnen bekijken hoe het besturingssysteem functioneert op de kleine schermpje van de Apple Watch. Het is gek om te denken dat je hier eerst een redelijke grote computerkast voor nodig had.

Lee was in staat dit te bewerkstelligen door gebruik te maken van een speciale emulator, genaamd de Mini vMac Macintosh Emulator. Ook heeft de ontwikkelaar watchOS 2 geïnstalleerd op de Apple Watch, waardoor apps native kunnen draaien op het horloge. De emulator is ontwikkeld met het idee dat het Macintosh-systeem ook op veel modernere apparaten zou kunnen werken. Toen het systeemnummer 7.5.5 uitkwam, was het OS geschikt om op een PowerPC Mac te draaien - termen die we lang niet meer hebben gehoord.

Dit is niet de eerste hack van de Apple Watch of smartwatches in het algemeen. Zo waren onderzoekers eerder al in staat de smartwatches van LG en Samsung te hacken, emuleerde een andere hacker Macintosh II op zijn Android Wear-smartwatch en lukte het een developer om een browser te laten werken op het slimme horloge van Apple. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer hacks en andere trucjes beschikbaar voor en door ontwikkelaars en bij veel toepassingen hebben we geen idee wat we ermee aan moeten - maar het blijft tof om te zien.