Vanaf nu zijn ontwikkelaars in staat volledige en uitgebreide apps te produceren voor de fitnesstracker van Microsoft, de Microsoft Band. Dat was eerder niet mogelijk, omdat Microsoft de software development kit niet had uitgebracht.

Er komen meer apps aan voor Microsoft Band

Tot op heden zijn er slechts enkele applicaties uitgebracht voor Microsoft Band, de fitnesstracker van Microsoft. Maar geen van die apps waren echt uitgebreid. Wilde je bijvoorbeeld de achtergrond aanpassen van de Band, dan moest je er een 'hack' voor downloaden (wel vanuit de Windows Phone Store), waar Microsoft niets mee te maken had. Maar daar komt hopelijk straks verandering in. Sterker nog: we hopen dat er meerdere applicaties voor Microsoft Band gaan verschijnen, nu Microsoft de software development kit heeft uitgebracht.

De applicaties die vanaf vandaag in de Windows Store zullen verschijnen, kunnen dus in theorie van meer sensoren en technieken aanwezig op de Microsoft Band gebruikmaken dan de apps die tot nu toe zijn verschenen. Die apps zijn gemaakt met een soort preview-versie van de kit, die geen toegang bood tot alle functies van de Band. Ontwikkelaars hebben nu dus veel meer de vrije hand als het om Band-apps gaat en dat zul je merken ook, aangezien die devs nu ook toegang hebben tot de tiles en daarop notificaties zouden kunnen tonen.

De Microsoft Band is voorzien van een aantal technische snufjes. Het heeft in totaal tien sensoren aan boord, waaronder een hartslagmeter, gps-systeem en een uv-sensor. Wanneer de Microsoft Band volledig opgeladen is, gaat de smartband zo'n twee volle dagen mee. Deze hardware is gedeeltelijk afhankelijk van de software Microsoft Health. Dat is een companion-app beschikbaar voor Windows Phone 8.1 of hoger, Android 4.3 of hoger en iOS 7.1 of hoger en communiceert, net als de meeste smartbands, via een bluetooth-verbinding.