Het opensource besturingssysteem AsteroidOS voor smartwatches kan nu op de LG G Watch en de LG Watch Urbane worden gezet. Die horloges draaien nu op Android Wear.

Zenwatch 2

AsteroidOS kan ook worden gezet op de Sony Smartwatch 3 en de Asus Zenwatch 2. Ook dit zijn momenteel Android Wear-horloges. AsteroidOS verkeert nog wel steeds in de alpha-fase van ontwikkeling. Een bluetooth-verbinding kan bijvoorbeeld alleen nog op de LG G Watch worden onderhouden, voor de andere horloges heeft het besturingssysteem die ondersteuning nog niet.

asteroidos-c

Open source

Nu Android Wear 2.0 almaar uitblijft, is de Franse student computerwetenschappen Florent Revest begin dit jaar maar begonnen met zijn eigen besturingssysteem. Dit is open source, zodat andere software-ontwikkelaars er vrijelijk aan kunnen meeschrijven.

Linux

AsteroidOS is niet gebaseerd op Android Wear, maar op Linux. Het wearable besturingssysteem is zo ontworpen dat het voor de kleine polscomputers als gegoten zou moeten zitten. Dat het open source is, betekent dat het erg makkelijk is voor een ieder om zelf aanpassingen aan de software te doen. Zo kan het optimaal worden aangepast voor elke bestaande smartwatch. Ook fabrikanten die een nieuwe smartwatch op de markt willen brengen, kunnen daar hun eigen versie van AsteroidOS op zetten.

Filmpje

Het besturingssysteem is nog niet klaar. Wel is onlangs al een demonstratiefilmpje op YouTube gezet. Daarin is te zien dat het best ver is gekomen sinds begin dit jaar. Veel standaard-apps zoals de agenda, alarmklok, timer, calculator, weer, stopwatch en een muziek-app werken al. Ook is het horloge via bluetooth al aan een smartphone te koppelen.

Momenteel concentreren de Franse ontwikkelaar en zijn team zich op het verbeteren van de batterijduur en ondersteuning voor meer sensors.

Jolla

Dat AsteroidOS niet zomaar een hobbyproject is, mag blijken uit het feit dat Jolla inmiddels zijn ondersteuning aan het nieuwe platform heeft toegezegd. Jolla is het bedrijf achter SailFishOS, een doorontwikkeling van MeeGo. Dat besturingssysteem werd door Nokia ontwikkeld, vlak voordat het bedrijf zich bekeerde tot Windows Phone. Jolla is opgericht door voormalige Nokia-werknemers, die al een smartphone met SailFishOS hebben uitgebracht. De ondersteuning van Jolla kan inhouden dat andere grote bedrijven ook wat gaan zien in AsteroidOS.

Killer-app

AsteroidOS lijkt echter tot dusver nog niet dé killer-app te hebben gevonden waardoor iedereen naar de winkel gaat rennen om een smartwatch te halen. Maar dat het open source is, betekent dat iedereen er makkelijk apps voor kan schrijven. Dus wellicht komt die killer-app vanzelf.